Hovedinnhold

Gift i Iran - fikk homseasyl

Statsråden nekter å sjekke om kone og barn er kommet etter

MOTVILLIG: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) vil ikke bidra med opplysninger om noen av «homse-asylantene» har fått familiegjenforening i Norge. Her er statsråden sammen med granskningskommisjonens leder, Hans Petter Graver. FOTO: BJØRN ASLAKSEN Foto: Bjørn Aslaksen
MOTVILLIG: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) vil ikke bidra med opplysninger om noen av «homse-asylantene» har fått familiegjenforening i Norge. Her er statsråden sammen med granskningskommisjonens leder, Hans Petter Graver. FOTO: BJØRN ASLAKSEN Foto: Bjørn Aslaksen
Flere av de 50 iranerne som har fått asyl i Norge fordi de hevdet å være homofile, er eller var gift i hjemlandet før de flyktet.

Denne saken handler om:

Selv om saksbehandlerne flere ganger slo alarm om mulig oppdiktet asylgrunnlag, fortsatte UDI å innvilge asyl til søkere som oppga at de var homofile eller lesbiske.

Men nå nekter UDI, med støtte fra arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, å gi opplysninger om noen av dem har fått innvilget familiegjenforening med kone og barn i Norge.

«Departementet har vurdert saken og kommet til at det ikke er riktig å pålegge UDI en slik ekstraoppgave», skriver Arbeids- og inkluderingsdepaerementet i et ferskt brev til VG.

Brøt praksisen
1. april avslørte VG at UDI brøt med den praksisen de hadde rapportert til departementet i de såkalte homse-sakene, hvor iranske asylsøkere hevdet at de ville bli forfulgt i hjemlandet fordi de var homofile.

Eks UDI-sjef Manuela Ramin Osmundsen måtte da innrømme at UDI ikke hadde foretatt noen individuell risikovurdering for hver enkelt søker, slik de hadde fortalt departementet.

I stedet viste det seg at saksbehandlerne hadde fått følgende beskjed:

«Så lenge en legger til grunn at en søker er homofil/lesbisk, så skal asyl gis».

Asyl med bismak
Overfor granskningskommisjonen under ledelse av Hans Petter Graver, har fagforeningene i UDI gått langt i å antyde at homofili-argumentet i beste fall har vært syltynt hos en del av søkerne.

En iransk mann hevdet i asylintervjuet at han var dømt til steining i hjemlandet på grunn av homofil praksis. Samme dag som dommen skulle fullbyrdes, rømte han fra rettslokalet via et lite vindu på toalettet, ifølge sin egen forklaring.

En av de erfarne saksbehandlerne i UDI skriver:

«Nå idømmes ikke steining for homofil praksis, men bortsett fra det så vil det i praksis være helt umulig for en person som er dømt til døden å kunne rømme fra rettslokalet på den beskrevne måte.»

Mannen ble likevel gitt asyl, «med en viss bismak»: - Vi tror ikke på søkeren overhodet, men det er i praksis nesten umulig å gå inn i en vurdering av søkerens seksuelle legning, skriver saksbehandleren.

Hentet ektefeller
Ut fra en rekke tips om at flere av de homofile iranerne senere har hentet ektefelle og felles barn til Norge, har VG forsøkt å innhente opplysninger i UDI om hvor mange av de omlag 50 som har fått innvilget familiegjenforening.

UDI innrømmet at asylgrunnlaget ikke nødvendigvis var kjent for saksbehandlerne som håndterer søknadene om familiegjenforening. Men de ville likevel ikke foreta grundigere undersøkelser ut fra VGs forespørsel.

Embetsverket hos Bjarne Håkon Hanssen har støttet UDI i denne vurderingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks