Hovedinnhold

Alle Iran-homser skulle få asyl i går

UDI innvilget asyl i Norge til alle iranere som sa de var homofile - selv om forklaringene deres ofte var syltynne og åpenbart løgnaktige.

Denne saken handler om:

Det fremgår av dokumenter tillitsvalgte i UDI har sendt til granskingskommisjonen.

Mens UDI-ledelsen forsikret tidligere statsråd Erna Solberg om at sakene ble behandlet individuelt og ut fra faren for forfølgelse i hjemlandet, fikk saksbehandlerne følgende beskjed:

«Så lenge en legger til grunn at søker er homofil/lesbisk, så skal asyl gis.»

Men nå går de tillitsvalgte for jurister og samfunnsvitere i UDI til motangrep mot sin egen ledelse.

Sterkt

Bakgrunnen er en uttalelse som UDI-direktør Manuela Ramin Osmundsen ga til VG 1. april:

«Det har skjedd en beklagelig kommunikasjonssvikt internt i UDI, som vi oppdaget nylig, etter at departementet spurte hvilken praksis vi fulgte.»

Denne forklaringen reagerer de ansatte sterkt på:

«I redegjørelsen tilbakevises det på det mest bestemte at det har vært en kommunikasjonssvikt,» skriver lederne for juristene og samfunnsviterne i UDI, Stein Wik og Marianne Ecker.

De UDI-ansatte føler seg forrådt av ledelsen, som etter deres oppfatning har begått en kardinalfeil ved å sparke ansvaret nedover i systemet.

Flere UDI-ansatte mener også at ledelsen feilinformerte Kommunal- og regionaldepartementet i 2003, da de i brev til departementet hevdet at direktoratet foretok individuell vurdering av risikospørsmålet for homofile iranere.

«Opplysningene til KRD er så vidt jeg kan se ikke i samsvar med den praksis vi, med unntak av en kort periode i 2001, har fulgt siden 1998,» skrev Cathrine Qvale i e-post til underdirektør George Farnes 13. mars 2003.

Ifølge Wik og Ecker mener saksbehandlerne i UDI at det «i perioden 2003 til og med 2005 har vært gitt helt klare signaler fra tidligere enhetsleder om at det skal gis asyl i saker der det legges til grunn at søker er homofil.»

Diskusjon

De viser til en årelang diskusjon om homofilisakene, på grunn av ulik praksis i UDI og Utlendingsnemnda (UNE) på dette området.

UDI har tolket begrepet «leve ut sin seksuelle legning» utvidende:

«...en har lagt til grunn at søkeren hvis han/hun en gang i fremtiden skulle ønske å proklamere/leve ut sin seksuelle legning offentlig, skulle vedkommende kunne gjøre dette uten å risikere forfølgelse.

Det vil i praksis si at det ikke har blitt foretatt noen individuell vurdering av risikoen for forfølgelse i disse sakene. Praksis har vært at asyl har blitt gitt i de fleste saker hvor søkeren har angitt at han/hun er homofil.»

De UDI-ansatte oppfattet aldri at det ble foretatt noen praksisendring når det gjaldt saker med homofile fra Iran. Asyl skulle gis i slike tilfeller, var de generelle retningslinjene.

De UDI-tillitsvalgte har lagt ved en rekke konkrete saker som eksempler på praksisen i Iran-homosakene. Her går det tydelig fram at selv om saksbehandlerne syntes søknaden var syltynn, eller endog lite troverdig, ble det gitt asyl.

Ifølge anerkjent ekspertise er det ikke straffbart å være homofil i Iran. Den homofile aktiviteten er straffbar, men beviskravene er skyhøye, slik at svært få straffes i praksis.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks