Hovedinnhold

Erna Solberg om delingsøkonomi: – Vil ikke forby Uber og Airbnb

<p>IKKE UBER OG UT FOR NORSK TAXI: Statsminister Erna Solberg sier de vil finne løsninger som gjør at Uber og de andre delingsøkonomiene kan leve sammen med de etablerte norske næringene.</p>

IKKE UBER OG UT FOR NORSK TAXI: Statsminister Erna Solberg sier de vil finne løsninger som gjør at Uber og de andre delingsøkonomiene kan leve sammen med de etablerte norske næringene.

Foto: Harald Henden, VG
Statsminister Erna Solberg sier tjenester som Uber eller Airbnb er kommet for å bli.

Denne saken handler om:

– Delingsøkonomien er kommet for å bli og en viktig del av fremtiden, som vi ikke kan forby, sier statsministeren, etter de siste ukers debatt om Uber og andre omstridte nye tjenester.

– Poenget er at digitalisering skaper en global økonomi i den ene enden og i den andre: Nye markedet lokalt gjennom urbane beboere som får liv i død kapital, ved å tilby sitt hus og bil på denne nye markedsplassen. Det er ikke verre enn det, sier hun.

Les sak og se video: Her tar NHO-sjefen omstridt Uber-bil

Delingsøkonomi

* Systemer som gjør at folk kan utnytte ubrukte ressurser ved å dele eller selge dem.

* Det kan dreie seg om en app som gjør at du kan få skyss mellom Oslo og Bergen, eller mer kommersielle tjenester som Ubers drosjeliknende tjeneste eller Airbnb, som formidler utleie. Nabobil.no og Finn Småjobber er også eksempler på bedrifter innenfor delingsøkonomien.

– Du kan ikke forby fremtiden?

– Nei, du kan ikke det. Uber og Airbnb og andre tjenester er kommet for å bli, men vi har en jobb foran oss når det gjelder reguleringer.

– Det er flere utfordringer: Uber-sjåfører må skatte og det må også de som leier ut?

– Skatt er en utfordring som kan løses: Her snakker vi om digitale transaksjoner som det er mulig å følge.

Les også: Rekordvekst for privat innkvartering

– Du er ikke bekymret for skattedelen?

– Nei, du finner alltid måter å skattlegge på. Og det er klare skattegrenser for utleie av del av bolig eller av sommerbolig.

– Men det er ikke lett uten at eksempelvis Uber oppgir hvem som er sjåfører?

– Det er en del av reguleringsarbeidet vi skal se på og hvor vi regner med at Uber og NHO, hvor de nå er organisert, vil samarbeide.

– Jeg er mer bekymret over en annen side vide delingsøkonomien, og det er hva slags arbeidsliv vi får. Uber og Aribnb er bare begynnelsen. Vi vil se slike tjenester i stadig flere sektorer: Vi risikerer utvikling av et arbeidsliv hvor stadig flere er «løsmedarbeidere» i globale selskaper, sier hun:

Sett denne? VG ventet over to timer på Uber

– Det gir store utfordringer knyttet til eksempelvis arbeidsmiljøloven, som fordrer at det finnes en arbeidsgiver- og arbeidstagerside. Og det vil gjøre at stadig færre vil ha faste jobber, men flere mindre slike «konsulentjobber». Hva med pensjonsrettigheter og andre slike forhold? Det synes jeg er den mest alvorlige siden ved dette, som utfordrer oss. Min største bekymring ligger der, sier hun.

Solberg sier delingsøkonomien må inn i norske former.

– Ja. Vi er positive til disse tjenestene fordi de gir konkurranse og presser prisene til fordel for forbrukerne. Og det er ikke slik at drosjene eller hotellene vil forsvinne. Den ultimate delingen i mange år har vært bibliotekene. Men vi har veggene fulle av egne bøker og fortsetter å kjøpe bøker. De nye delingstjenestene gjør at nye næringer får konkurranse. Det må vi være positive til.

Fikk du med deg? Airbnb-sjefen har ikke egen bolig

– NHO sier rundt tyve prosent av hotellovernattingene i Bergen nå skjer privat, i stor grad via Airbnb. Hva tenker du om det?

– Det er en ny konkurranse de og vi må leve med, og som jeg tror de vil klare. Jeg tror reiselivsnæringen vinner på at det blir et større mangfold: Det er dyrt å bo på hotell og mange utlendinger finner nå rimelige alternativer som gjør at de kommer til Norge.

– Kristin Skogen Lund kjører Uber for å vise sin støtte. Kunne du gjort det?

– Nei, det kan ikke en statsminister gjøre slik situasjonen er i dag.

Guide: Slik bruker du Airbnb (krever innlogging)

Uber-sjefen: – Vi skal bli enige

– Vi er innstilt på å finne de løsningene statsminister Solberg etterspør. Det kan eksempelvis gjøres gjennom et registreringssystem eller ved kjøresedler, sier Uber Norge-sjef Carl Edvard Endresen.

– Vil dere oppgi hvem som kjører for dere?

– De aller fleste av våre sjåfører er opptatt av at de skal gjøre ting riktig, også skattemessig. Vi kobler dem til skatterådgivere som gir rabatterte pakker hvor de får hjelp til momsregistrering og opprettelse av enkeltmannsforetak. Vi skal finne løsninger i Norge. Vi skal bli enige, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks