Hovedinnhold

Overgrepene i Köln

Illustrasjon: ROAR HAGEN, VG
  • Send en melding til
11 dager etter nyttårsaften er det kommet inn 516 anmeldelser for seksuelle overgrep, vold og tyveri i sentrum av Köln. Politiet opplyser at de fleste mistenkte er ulovlige immigranter eller asylsøkere.

Denne saken handler om:

Vi må aldri akseptere eller skjule denne type overgrep mot kvinner.

Tysklands justisminister Heiko Maas mener mobbens angrep var planlagt og koordinert gjennom sosiale nettverk, et fenomen man kjenner fra voldelige fotballfans.

Samtidig avslører Dagens Nyheter at gjenger av unge menn i to år på rad skal ha trakassert jenter seksuelt på en stor ungdomsfestival i Stockholm. Overgrepene ble ikke nevnt i politiets offisielle rapportering, angivelig av frykt for at det politisk skulle tjene Sverigedemokratenes sak. Ifølge DNs kilder var gjerningsmennene ofte unge som hadde kommet til Sverige uten foreldre.

Det er lærdom å hente i det som har skjedd i Tyskland og Sverige. For det første må vi forlange åpenhet om denne form for kriminalitet, uansett hvem gjerningsmennene er. Det er uakseptabelt hvis myndighetene forsøker å skjule eller bagatellisere slike hendelser. For det andre er det er utålelig at gjenger skal få utøve vold og overgrep i det offentlige rom, slik vi nå har sett eksempler på. Myndighetenes viktigste oppgave er å beskytte innbyggerne og det betyr blant annet en ordenstjeneste som har de nødvendige ressurser til å håndtere store folkeansamlinger. Det siste, urovekkende er at mennesker med utenlandsk opprinnelse er blitt angrepet av gjenger i Köln.

Hendelsene i Köln har utløst en omfattende debatt om konsekvensene av Tysklands liberale asylpolitikk. Tyskland tok imot over én million asylsøkere i fjor, et rekordhøyt antall og langt flere enn noe annet europeisk land. Forbundskansler Angela Merkel ønsket flyktninger velkommen, og hadde innledningsvis støtte i opinionen. Nå handler det mer om innstramminger og i helgen tok Merkel til orde for å skjerpe asylloven, slik at de som dømmes for kriminelle handlinger kan nektes opphold. Hun sa at det som hendte nyttårsaften er forkastelige kriminelle handlinger som krever besluttsomme svar.

Svaret er nulltoleranse overfor slike utslag av gjengkriminalitet, uansett hvem gjerningsmennene er. Samfunnets reaksjon må være fast og tydelig. Vi må aldri akseptere eller skjule denne type overgrep mot kvinner. Vi skal ta vel imot flyktninger med beskyttelsesbehov. Det lille antall som utnytter dette til å begå grov kriminalitet er ikke velkomne.

LES OGSÅ: Merkels skjebneår

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks