Hovedinnhold

TV-aksjon passerte 65 millioner kroner

STRØMMER INN: Generalsekretær Elisabeth Rasmusson (til venstre) i Flyktninghjelpen og aksjonsleder Christine Svanæs i NRK kan konstatere at pengene renner inn til TV-aksjonen. Foto: SCANPIX
STRØMMER INN: Generalsekretær Elisabeth Rasmusson (til venstre) i Flyktninghjelpen og aksjonsleder Christine Svanæs i NRK kan konstatere at pengene renner inn til TV-aksjonen. Foto: SCANPIX
Klokken 20 søndag var tellingen av innsamlingsbøssene fra årets TV-aksjon bare så vidt kommet i gang. Likevel var det kommet inn over 65 millioner kroner.

Fire timer tidligere ble aksjonen offisielt dratt i gang av Haddy N'jie og Dan Børge Akerø som loser TV-seere, artister, kjendiser, politikere og andre gjennom en annerledes TV-kveld.

Til sammen skal 100.000 bøssebærere banke på over 2 millioner dører, så alle nordmenn skal få mulighet til å bidra til innsamlingen, som i år går til Flyktninghjelpen.

Les også:  Falske bøssebærere prøver seg

Mange vil bidra

Det var en spent generalsekretær Elisabeth Rasmusson som var med på direkten fra studio på Marienlyst.

- Aksjonen er grundig forberedt, men spenning og nervøsitet er knapt til å unngå når jeg tenker på alt de har gjort for oss, de mange som har vært involvert i forberedelsene, fra 7.000 frivillige i kommunene, speideren og fagbevegelsen til skoler og bedrifter av alle slag, sa Rasmusson til NTB da aksjonen startet.

Hun bekrefter at henvendelsene strømmet på gjennom helgen fra frivillige som ønsket å gjøre en innsats for Flyktninghjelpen og deres innsats for mennesker på flukt fra krig, konflikter og naturkatastrofer.

Mye logistikk

Ett av elementene Rasmusson trekker fram er den såkalte næringslivsstafetten. Den ble startet av DnB NOR, som oppfordret andre banker og bedrifter i alle bransjer til å gi. Det gjelder også langt mindre virksomheter.

- Supermarkeder har stilt opp, og restauranter har dratt i gang konseptet «Tips med gaffel», der tips de mottar gis videre til TV-aksjonen, forteller Rasmusson.

Verken Rasmusson eller aksjonsleder Christine Svanæs vil sette noe konkret pengemål, men håper regjeringen er like rundhåndet som i fjor når utenriksminister Jonas Gahr Støre overrekker årets sjekk.

- Vi har håp om å få like mye som Care: 35 millioner kroner, sier Rasmusson.

Mat, husly, skole og juss

Flyktninghjelpens sjef har klart for seg hva de innsamlede pengene vil bli brukt til. De skal sette Flyktninghjelpen i stand til å hjelpe flere av de 43 millioner mennesker som i dag er på flukt fra krig og konflikt.

Blant sju prosjekter organisasjonen har blinket er verdens største flyktningleir i Kenya, der 260.000 somaliske flyktninger allerede befinner seg og 6.000 nye kommer hver måned. Skoleprosjekter i Gaza er et annet prosjekt, og rettshjelp til blant andre flomrammede i Pakistan et tredje.

- Mange pakistanere har mistet husene sine og er nå usikre på om de får jord og tomt tilbake, forteller Rasmusson, som nylig har vært i de flomrammede områdene.

- I tillegg er det i første rekke å kunne dekke de mest grunnleggende behovene - husly, mat og utdanning, som er Flyktninghjelpens ambisjon, sier Rasmusson.

Får fasit til uken

Hvor mye bøssebærerne greier å samle inn, vil hun få vite i løpet av maratonsendingen på NRK søndag kveld.

Men den endelige totalen, inkludert bidragene fra næringsliv, selskaper og organisasjoner, blir ikke klar før en av de nærmeste dagene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks