Hovedinnhold

TV 2 frikjent i Landås-saken

Høyesterett har frikjent TV 2 for erstatningskravet fra hjelpepleier Eva Mai Larsen.
Larsen krevde opptil 1 million kroner av TV-selskapet fordi de identifiserte henne da hun i 1995 var siktet for å ha drept ti pasienter ved Landås menighets eldresenter.

Sluttstrek for saken

Med Høyesteretts avgjørelse settes det sluttstrek for saken som har vært gjennom to runder i rettsapparatet. Først i Bergen byrett i 1997 der TV 2 ble dømt til å betale 450.000 kroner i erstatning, deretter i Gulating lagmannsrett i 1998 der TV 2 ble frikjent for erstatningskravet.

Høyesterett begrunner sin avgjørelse blant annet med at Landås-saken var en helt spesiell sak, og at behovet for å informere om saken derfor var spesielt stort.

"Aktverdig grunn"

I dommen heter det blant annet at "TV 2 hadde aktverdig grunn til å formidle videre til sine seere nyheten om at Larsen var pågrepet og siktet for ti drap, og deretter i dagene og ukene som fulgte å lage reportasjer om saken som ga opplysninger om hvem som var siktet.

Dette skjedde som et naturlig ledd i TV 2s nyhetsformidling som har en helt sentral plass i denne fjernsynskanalens totale tilbud til sine seere". TV 2s nyhetsredaktør, Bjarne Berg, sier til NRK at det selvfølgelig er hyggelig å få fem høyesterettsdommere til å bekrefte at hans avgjørelse fra 1995, var korrekt.

"Sår som aldri kan leges"

Ifølge Eva Mai Larsens advokat, Tor Kjærvik, har det faktum at Eva Mai Larsen ble identifisert, påført henne sår som aldri kan leges.

-Det ødela fullstendig hennes liv, sa advokaten da han prosederte saken for Høyesterett.

Ifølge Larsen var TV 2 som en relativ nyetablert TV-kanal da hun ble pågrepet og siktet i 1995, villige til å strekke seg langt i et forsøk på å vinne nyhetskrigen. For Høyesterett anførte Larsen via sin advokat at TV 2 ikke hadde noen aktverdig grunn til identifisering, at den vedvarende bruken av navn og bilde utgjorde en ærekrenkende beskyldning, og at det ikke var nødvendig av hensyn til eventuelt andre mistenkte i saken, å identifisere Eva Mai Larsen.

Varetekt i 118 dager

Hjelpepleieren Eva Mai Larsen ble pågrepet og siktet i 1995, og satt 118 dager i varetekt. Men saken mot henne ble senere henlagt, og Larsen har fått utbetalt 580.000 kroner i oppreisning fra staten.

Larsen har også fått 250.000 kroner i oppreisning fra avisen Bergens Tidende fordi avisen offentliggjorde hjelpepleierens navn og bilde dagen etter at hun ble pågrepet. Bergens Tidende har senere beklaget dette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks