Hovedinnhold

Tusenvis av utviste utlendinger kan få komme tilbake

REGELFORVIRRING: Advokat Arild Humlen mener Utlendingsnemnda har oversett en viktig unntaksregel i sin behandling av asylsaker Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
REGELFORVIRRING: Advokat Arild Humlen mener Utlendingsnemnda har oversett en viktig unntaksregel i sin behandling av asylsaker Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
(VG Nett) Regelforvirring i utlendingsloven kan føre til at asylsøkere som ikke oppgir riktig identitet kan få en ny sjanse i Norge.

Tips oss

Nå har advokat Arild Humlen har fått gjennomslag for å anke en utvisningssak til Høyesterett. Bare i 2011 ble 1713 utvist - ifølge advokaten kan mange av dem nå få en ny sjanse.

Det er svært sjelden Høyesterett tar slike saker til behandling. I 2011 behandlet domstolen bare en slik sak, der asylsøkeren også fikk gjennomslag.

En liknende sak har heller aldri vært oppe for norske domstoler, der to regler tilsynelatende står mot hverandre.

To regler om utlendingers plikt til å oppgi riktige identitetspapirer står nemlig i strid, ifølge asyladvokaten.

Saken fortsetter under bildet!

ID-JUKS: Bildet viser falske pass konfiskert av politiet på Rygge lufthavn i 2008. Utlendinger som ikke selv bidrar til å oppklare hvem de er, eller legger frem falske papirer, er en av de vanligste årsakene til utvisning. Foto: Politiet
ID-JUKS: Bildet viser falske pass konfiskert av politiet på Rygge lufthavn i 2008. Utlendinger som ikke selv bidrar til å oppklare hvem de er, eller legger frem falske papirer, er en av de vanligste årsakene til utvisning. Foto: Politiet

Mens en regel slår fast at en utlending har plikt til å klargjøre sin egen identitet, slår en annen regel fast at utlendingen bør gjøre sitt beste for å gjøre dette. Den siste regelen står sterkere, mener han, fordi den er en unntaksregel som må gå foran de generelle reglen. Dette avviste lagmannsretten, men nå tar Høyesterett opp det prinsipielle spørsmålet på nytt.

- Det betyr at Høyesterett ikke har vært fornøyd med lagmannsrettens behandling, sier Humlen.

Har du et tips om asyl-saker? Klikk her for å sende en melding til VGs journalist!

Vanlig årsak

Utlendinger som ikke selv bidrar til å oppklare hvem de er, eller legger frem falske papirer, er en av de vanligste årsakene ti at de blir utvist.

Humlen stiller seg undrende til at Utlendingsnemnda, som behandler ankesakene på utvisningsvedtak, ikke har tatt hensyn til unntaksregelen.

- Det virker som om Utlendingsnemnda har oversett denne regelen i sin behandling av asylsaker, sier høyesterettsadvokat Humlen.

Mange

Hvis han nå får gjennomslag får det store konsekvenser.

- De aller fleste som blir utvist etter denne bestemmelsen, får aldri lov til å komme tilbake. Hvis høyesterett tar anken til følge, vil svært mange få mulighet til å prøve sin sak på nytt, sier advokaten.

Utlendingsnemnda behandlet også i 2011 et utvalg representative saker der asylsøkeren var utvist etter brudd på utlendingsloven, i forbindelse med en ny lov. Av 35 saker dreide 13 seg om falsk identitet.

Utlendingsdirektoratet opplyser til VG Nett at man ikke kjenner til hvor mange utvisninger som dreier seg om idjuks.

Forvirrende regler

Utlendingsnemnda har ikke ønsket å kommentere ankesaken, men viser til kjennelsen fra lagmannsretten, der de fikk medhold. Dommen slo fast at selv om unntaksregelen er tvetydig, kan man likevel bruke den generelle regelen og utvise utlendinger som bryter id-reglene.

«Det er en helt grunnleggende og avgjørende opplysning for utlendingsmyndigheten å få riktige opplysninger om søkers identitet», skriver tingretten, som konkluderer med at det ikke finnes formildende omstendigheter.

Men også lagmannsretten konkluderer med at de forskjellige reglene er «noe forvirrende».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks