Hovedinnhold

Tror hun ble offer for planlagt rovmord

Hamida (87) funnet drept av sønnen

SISTE BILDE: Hamida Didovic (87) sammen med sønnesønnen Edin Didovic (40). Han er svært skuffet etter at en venn av familien er pågrepet. Foto: Privat
SISTE BILDE: Hamida Didovic (87) sammen med sønnesønnen Edin Didovic (40). Han er svært skuffet etter at en venn av familien er pågrepet. Foto: Privat
HORTEN (VG) Dette siste bildet av Hamida Didovic (87) og sønnesønnen Edin ble tatt bare noen dager før hun ble utsatt for et brutalt drap i sitt eget hjem.

I går morges fant Fehim Didovic (68) sin mor drept i hennes egen seng. Hendene var stripset på ryggen, og beina stakk ut under dynen og putene som dekket ansiktet på den kvalte 87-åringen.

Hele leiligheten var endevendt.

- Hva slags dyr kan ha drept en gammel kvinne på det viset? Hun var svak, bare skinn og bein, forteller sønnen til VG.

Politiet jakter nå på en eller flere ukjente gjerningsmenn.

- For bare noen måneder siden ble hun forsøkt drept og ranet. Vi meldte fra til politiet, men de gjorde ingenting, raser 68-åringen, som bor i en leilighet i etasjen over moren i samboligen i Horten sentrum.

Sinte

Fehim snakker fortsatt ikke så godt norsk, etter å ha kommet til Norge som flyktning fra Bosnia i 1992. Under resten av intervjuet med VG oversetter sønnen Edin Didovic (40). Begge er sinte fordi politiet i går fortalte at etterforskningen av et brutalt ransforsøk mot moren den 5. september 2009 ble henlagt.

SJOKK: Sønnen Fehim Didovic (68) forteller VG at det var et grusomt syn da han fant sin drepte mor i går. Foto: Helge Mikalsen
SJOKK: Sønnen Fehim Didovic (68) forteller VG at det var et grusomt syn da han fant sin drepte mor i går. Foto: Helge Mikalsen

- De var ute etter sparepengene hennes, men de fant dem ikke sist. Jeg tror de planla dette ranet, men nå drepte de henne, sier sønnen Fehim.

Sønnesønn Edin mener politiet må ta en del av ansvaret.

- De etterforsket ikke det forrige overfallet skikkelig. En av naboene var vitne til ranet. Nå er det for sent. Jeg holder dem som medskyldige, sier han.

Politiadvokat Thomas Kragelund bekrefter at den drepte kvinnen var fornærmet i en sak fra høsten i fjor, og at denne ble henlagt.

- Det var en bred etterforskning, men den ble henlagt grunnet ukjent gjerningsmann, sier Kragelund til VG.

Innbrudd

Kragelund vil av hensyn til drapsetterforskningen ikke kommentere det anmeldte ransforsøket mot 87-åringen i september, men sier politiet nå vil se på både den saken og et tyveri hjemme hos sønnen Fehim i sammenheng med drapet. Kritikken fra familien vil han ikke kommentere.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Thomas Kragelund og politistasjonssjef Bent Bjune jakter nå på en eller flere ukjente gjerningsmenn. Foto: Helge Mikalsen
ETTERFORSKER: Politiadvokat Thomas Kragelund og politistasjonssjef Bent Bjune jakter nå på en eller flere ukjente gjerningsmenn. Foto: Helge Mikalsen

- Nå har vi en ny etterforskning av et drap med ukjent gjerningsmann, og vi konsentrerer oss om det, sier politiadvokaten.

Kort tid før ranet mot moren, den 20. august, ble Fehim Didovic' sin egen leilighet utsatt for innbrudd. Som mange andre eldre innvandrere oppbevarte han alle sparepengene sine hjemme. 90 000 kroner ble stjålet, forteller han.

Slik beskriver han overfallet mot moren drøye to uker senere.

- Jeg hører dårlig, men hørte skrik og skrål hos moren min, og stormet ned trappen. Da stakk feigingene av, sier den kraftig bygde pensjonisten.

68-åringen sier moren fortalte at det var to ranere inne i leiligheten, og to utenfor. Alle hadde mørkt hår, og var fra et ikke-vestlig land, forteller han om mennene han jaget vekk.

Sønnesønnen Edin kjørte bestemoren til sykehuset den gangen.

- Hun hadde blåmerker på halsen og utover hele armene og beina. Men hun hadde ikke sagt til ranerne hvor pengene hennes var gjemt.

Sønn og sønnesønn forteller at den gamle kvinnen spinket og sparte hver krone hun kunne.

Bankboks

- Hun sparte opp til sin egen begravelse. Hun ville bli gravlagt i hjembyen vår, Kljûc i Bosnia, forteller Edin.

Der vil hun ha en grav ved siden av sin søster og sin ene sønn, som døde kort tid før det første ransforsøket mot moren i fjor høst.

Den gamle kvinnen hadde klart å spare sammen 125 000 fra trygd og minstepensjon, og hadde tidligere alt i kontanter hjemme. Men etter ransforsøket i september flyttet sønnen hennes penger, og det lille han selv hadde igjen etter ransforsøket mot ham, over til en bankboks.

BRUTALT: Her bæres liket av den 87 år gamle kvinnen ut av boligen hennes i Horten. Drapet beskrives som brutalt. Foto: Jarle Brenna
BRUTALT: Her bæres liket av den 87 år gamle kvinnen ut av boligen hennes i Horten. Drapet beskrives som brutalt. Foto: Jarle Brenna

- Jeg satte også inn en ekstra sikkerhetslås både hos meg selv og moren min, sier Fehim.

I går morges kom Edvin Avic, sønnen til en annen nabo, og banket på døren litt før klokken seks.

- Han fortalte at døren hennes sto på gløtt. Jeg vet at hun ikke pleier å stå opp før klokken åtte, for da drikker vi kaffe sammen hver dag. Vi løp ned sammen, og fikk se det grusomme synet.

Familien er sikre på at det er en sammenheng mellom hendelsen i fjor høst og drapet. De mener det dreier seg om et rovmord, der den gamle kvinnens sparepenger var motivet.

Politiadvokat Thomas Kragelund vil ikke svare på om et mulig ran ses på som motiv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks