Hovedinnhold

Trolig norsk deltakelse i anti-piratoperasjon

TIL SOMALIA: KNM «Fridtjof Nansen» sendes til Somalia, melder regjeringen. Foto: Scanpix
TIL SOMALIA: KNM «Fridtjof Nansen» sendes til Somalia, melder regjeringen. Foto: Scanpix
(VG Nett/NTB)Regjeringen vil fredag sannsynligvis vedta å sende den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» til EUs anti-piratoperasjon utenfor Somalia.

- Dersom forslaget blir vedtatt er det snakk om å reise tidligst i august eller september, sier oberstløytnant Petter Lindquist i kommunikasjonsenheten i forsvarsdepartementet til VG Nett.

Politisk beslutninggså tidligere har det kommet frem at den norske fregatten er tiltenkt en oppgave i Somalia.
- Ja, det stemmer at den første av våre nye fregatter er tiltenkt en slik oppgave, bekreftet både forsvarssjef Sverre Diesen og generalinspektøren for sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen, overfor VG i september i fjor.

- Men det forutsetter en politisk beslutning av våre myndigheter, og at oppdraget har et klart FN-mandat, understreker de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PIRATER: Dette bildet viser en speedbåt med sjørøvere som er på vei til moderskipet utenfor kysten av Somalia. Foto: SCANPIX
PIRATER: Dette bildet viser en speedbåt med sjørøvere som er på vei til moderskipet utenfor kysten av Somalia. Foto: SCANPIX

VGTV:Pirater tatt med automatvåpen og håndgranater
Fredag er det ventet at regjeringen vil vedta dette. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har invitert til pressemøte angående beslutningen som skal tas, klokken 14 i dag

Les også:Norsk fregatt klar for piratjakt

Uro i Somalia

Somalia har ikke hatt et fungerende sentralstyre på 18 år, og kaos og lovløshet preger landet. Det siste året har pirater tjent anslagsvis 80 millioner dollar på 42 skipskapringer, ifølge AP.

Les også:Cruise-passasjerer overført til fly i frykt for pirater

I alt 111 skip ble forsøkt kapret i 2008. Hittil i år er det registrert 16 kapringsforsøk utenfor Somalias 3000 kilometer lange kystlinje.

- Vi har gått fra et system med sporadiske angrep til en situasjon hvor piratene koordinerer angrepene, sier direktør Graeme Gibbon Brooks i det britiske selskapet Dryad Maritime Intelligence Service.

VGTV:Unik video: Her blir piratene 3 millioner dollar rikere

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks