Hovedinnhold

Slik snudde Kvarme

SNUDDE: Biskop Ole Christian Kvarme på prekestolen i Oslo domkirke under en gudstjeneste tidligere i år. Foto: Scanpix
SNUDDE: Biskop Ole Christian Kvarme på prekestolen i Oslo domkirke under en gudstjeneste tidligere i år. Foto: Scanpix
(VG Nett) I løpet av morgentimene onsdag gikk biskop Ole Christian Kvarme fra å ha gitt Einar Gelius permisjon og varsel om avskjedssak til å fortsette dialogen med den fargerike Vålerenga-presten.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag formulerte biskop Ole Christian Kvarme det brevet som har vakt mest oppmerksomhet denne uka.

BAKGRUNN: - Vurderer å sparke Einar Gelius

Sammen med stiftsdirektør Elise Sandnes signerte han brevet, og ga beskjed om at det skulle sendes til sokneprest Einar Gelius.

I brevet redegjorde biskopen for hvordan han hadde fått nok av den omstridte folkepresten, og gjorde det klart at han ville gå til avskjedssak mot Gelius. I brevet fikk Gelius også beskjed om at han fikk innvilget permisjon til avskjedssaken skulle behandles i bispedømmerådet 29. november.

Les også: Her er brevet til Gelius

Brevet ble sendt.

Rådgivere på banen

Senere samme kveld publiserte NRK en nyhetssak der de slo fast at Kirken ville kvitte seg med Einar Gelius. Alle store norske medier kastet seg på saken, og biskopens konklusjoner ble spredt over hele landet.

Etter det VG Nett kjenner til fikk NRK tak i brevet før soknepresten selv fikk lest det. Tirsdag kveld satte nemlig han seg på et fly til Hammerfest, som første ledd i en tredagers tur i vårt nordligste fylke.

Onsdag morgen var hele medienorge på jakt etter to menn. Ole Christian Kvarme og Einar Gelius. Svar krevdes. Men verken biskopen eller Gelius var tilgjengelige.

Etter hvert kom rådgiverne på banen.

- Ikke suspendert

Kvarmes kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad nektet å kommentere innholdet i brevet, en holdning Kvarmes nærmeste har holdt på hele uken. For Gelius var det forlegger Arve Juritzen som tok rollen som talsperson.

I morgentimene onsdag kom Vårt Land med sin sak. Det var Gelius som hadde søkt om permisjon selv. Han var ikke suspendert av biskopen.

Kvarmes rådgiver ville ikke kommentere saken, og ga beskjed om at biskopen selv ikke kom til å uttale seg i det hele tatt.

Så skjer det noe.

- Mottok ikke brev

I 10-tiden onsdag morgen tar kommunikasjonsrådgiver Svarstad kontakt. Det stemmer ikke at Gelius har permisjon. Han har heller ikke blitt suspendert. Han jobber som normalt.

Cirka en time senere tar han kontakt på ny. Det er ikke riktig at det skal være bispedømmeråds-møte 29. november.

Forlegger Juritzen kommer på banen. Gelius har ikke mottatt noe brev, og kan bare bekrefte at han er i samtaler med biskop Kvarme. Han har heller ikke søkt om noen permisjon.

Sånn står saken til onsdag ettermiddag. På ny er det Kvarmes kommunikasjonsrådgiver som inntar hovedrollen.

Slår fast avskjedsønske

Til VG Nett sier han rett ut at Kvarme ikke har bestemt seg i saken. Han er fortsatt i dialog med Gelius og har ikke tatt sin avgjørelse om hva han skal gjøre i saken.

I Hammerfest sier Gelius at det fortsatt er dialog.

Klokken 19 publiserer NRK to brev som er sendt fra Kvarme til Gelius. I det siste, som ble sendt dagen før, slår biskopen kategorisk fast at Gelius har fått innvilget permisjon, og at avgjørelsen om å sende en avskjedssak til bispedømmerådet.

Her er det liten rom for tvil. Informasjonen er stikk i strid med det Kvarmes kommunikasjonsrådgiver har sagt gjennom hele dagen.

Torsdag er saken et faktum. Gelius skal sparkes. Samtidig har han fått en massiv støttegruppe på Facebook. 27.000 personer har meldt seg inn i gruppen for å støtte ham.

Får støtte

VG publiserer en meningsmåling der det kommer fram at Gelius har støtte i folket. Seks av ti mener det er feil å sparke soknepresten.

I Tønsberg befinner stiftsdirektør Elise Sandnes seg på Kirkemøtet. Til VG Nett er hun knapp i kommentarene. Biskopen i Oslo omtaler ikke brevene.

Det hun kan si er følgende: - Det eneste jeg kan si er at det det er en dialog mellom biskopen i Oslo og Einar Gelius. Konsekvensen av det er at endelig konklusjon i saken ikke er trukket. Utover det får du ingen kommentar, sier Sandnes.

Fredag gjentas dette på nytt av biskopens folk. Ingen konklusjon er trukket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks