Hovedinnhold

Religiøse forkynnere kastes ut av Oslo rådhus

Bitter ordkrig mellom Svartdahl og Stang

SIER FY TIL FABIAN: Pastor i Filadelfiamenigheten i Oslo, Egil Svartdahl mener det er feil av Oslo-ordfører Fabian Stang å stenge hans og medmenigheter ute av rådhuset. Foto: Scanpix
SIER FY TIL FABIAN: Pastor i Filadelfiamenigheten i Oslo, Egil Svartdahl mener det er feil av Oslo-ordfører Fabian Stang å stenge hans og medmenigheter ute av rådhuset. Foto: Scanpix
(VG Nett) Egil Svartdahl har fått leie storsalen i Oslo rådhus sammen med 30 andre menigheter flere ganger. Nå nektes han adgang fordi han snakker om Gud og Jesus.

Denne saken handler om:

Tips oss

Avgjørelsen ble tatt på et møte i Forretningsutvalget i Oslo rådhus mandag kveld. Ikke til å tro, mener den kjente pastoren Egil Svartdahl.

- Det her er så uhørt. Det er pinlig og historieløst av Fabian Stang. Han fremstår som kunnskapløs når det gjelder historiespørsmål, sier den tidligere pastoren i pinsemenigheten Filadelfia i Oslo til VG Nett.

Et nærmest enstemmig foretningsutvalg bestemte mandag kveld at ingen tros- og livsynssamfunn lenger skal kunne få forkynne sitt budskap i hovedstadens rådhus. Det ble i tillegg bestemt at politiske møter, utstillinger, kommersielle arrangementer og religiøse møter ikke skal tillates i Rådhushallen.

Hva mener du? Si din mening ilesernes perspektiv her!

Ordfører innrømmer skurr

- Flertallet er av den oppfatning at forkynnelser skal finne sted i kirker, bedhus, synagoger og moskeer. Ikke i rådhuset, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til VG Nett.

- Skurrer ikke det når dere tillater livssynsorganisasjonen Human-Etisk Forbund å ha arrangementer i rådhuset?

- Jo, det gjør det. Og det er ikke uproblematisk i forhold til de retningslinjene vi har satt, svarer Stang.

Les Human-Etisk Forbundskommentar til saken her

Egil Svartdahl, kjent fra blant annet TV 2-programmene Søndagsåpent og TV-pastoren, har fått leie lokaler i rådhuset flere ganger. Det har vært i forbindelse med arrangementet "Bønn for Oslo" at omkring 30 forskjellige menigheter har samlet seg i storsalen.

STRIDENS KJERNE: Rådhuset i Oslo har vært et godt egnet sted for flere menigheter i hovedstaden i flere år. Nå møter de en stengt dør. Foto: Scanpix
STRIDENS KJERNE: Rådhuset i Oslo har vært et godt egnet sted for flere menigheter i hovedstaden i flere år. Nå møter de en stengt dør. Foto: Scanpix

- Vil aldri si noe slemt

Det skjedde i 2005, 2006 og 2007. I år var det slutt. Da Svartdahl og Co skulle møtes i januar i år, ble det ikke i rådhusets storstue. På prinsipielt grunnlag har gruppen søkt igjen, om lokaler til en samling førstkommende januar. De har fått nei.

Har du tips og innspill?Kontakt VG Netts journalist her!

- Når Røde Kors har jubileum er de hjertelig velkomne til å være hos oss. Men de trenger ikke utføre førstehjelp i rådhushallen, sier ordfører Famian Stang som en forklaring på avgjørelsen.

Han ønsker ikke å gå like hardt ut mot Svardahl, som TV-kjendisen gjør mot ham.

- Jeg vil aldri si noe slemt til noen, sier han kort.

- Mener du Svartdahl har gjort det mot deg?

- Det får han vurdere, sier Fabian Stang.

Det var kun varaordføreren, Aud Kvalbein fra Kristelig folkeparti, som stemte imot avgjørelsen om at ingen tros- og livsynssamfunn skulle få forkynne sitt budskap i hovedstadens rådhus.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks