Hovedinnhold

Nektes kirkestatus

UENIG: Matthias Fosse i Scientologikirken er uenig i at deres personlighetstest drev Kaja B. Ballo til selvmord. Foto: ROBERT S. EIK
UENIG: Matthias Fosse i Scientologikirken er uenig i at deres personlighetstest drev Kaja B. Ballo til selvmord. Foto: ROBERT S. EIK
Fylkesmannen i Oslo og Akershus grep inn da scientologene forsøkte å registrere seg som trossamfunn for å få statsstøtte.

Denne saken handler om:

Nå vil Kultur og kirkedepartementet vurdere å sette en tidsfrist for å få avsluttet den over seks år gamle ankesaken.

Ifølge avdelingsdirektør Merethe Helstad hos fylkesmannen, klarte ikke scientologikirken å dokumentere at de var et trossamfunn i lovens forstand.

LES OGSÅ:- Krenker Kajas minne

- Scientologikirken ble definert som en religiøs filosofi og ikke et trossamfunn. Dessuten hadde de medlemmer også i andre kirkesamfunn, og hoveddelen av medlemmene var i statskirken. Det er heller ikke forenlig med kravet om at man bare kan være medlem i et kirkesamfunn, sier Helstad.

Fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus undertegnet avslaget til Scientologikirken, i desember 2001. Kort tid etter klaget scientologene over avslaget. Men ifølge statssekretær Wegard Harsvik (Ap) er denne anken ennå ikke ferdigbehandlet i Kultur og kirkedepartementet - mer enn seks år etter at scientologene klaget.

VG Blogg:På besøk hos scientologene

- Tre ganger har Scientologikirken bedt om utsettelse av ankebehandlingen. Nå vurderer vi å sette en tidsfrist for å fullføre en endelig behandling av saken. Jeg kan ikke komme på noen annen ankebehandling som har tatt over seks år, sier Wegard Harsvik i departementet. Talsmann for Scientologikirken Norge, Matthias Fosse, sier det er av stor betydning å bli registrert som et trossamfunn.

- Det er viktig for oss å være registrert. Selve statstilskuddet er av underordnet betydning med såpass få medlemmer som vi er i Norge, sier Fosse.

LES OGSÅ:- Slemt og ondsinnet

Han regner med at Scientologikirken har rundt 200 medlemmer. Det vil i så fall utløse 67.000 kroner i årlig statstilskudd dersom det blir godkjent som eget trossamfunn.

- Vi mener vi må behandles som et religiøst trossamfunn. Siden avslaget i 2001 har Scientologikirken vunnet en sak i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, der dommen sier at vår kirke skal behandles på lik linje med andre trossamfunn i Russland, opplyser Fosse.

LES OGSÅ:Scientologene taper sjelden i retten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks