Hovedinnhold

- Gelius ble ikke presset ut

** - Håner prestekolleger, mener gateprest
** Ap-topp: - Kirken går fremover, ikke tilbake

(VG Nett) Einar Gelius tegner et utdatert skremmebilde når han fremstiller seg selv som en undertrykt minoritet i en stadig mer konservativ kirke.

Denne saken handler om:

Det mener gateprest Jan Christian Nielsen i Oslo. Han reagerer sterkt på at Gelius på en pressekonferanse onsdag langt på vei antydet at han ble presset ut av kirken av konservative krefter.

- Jeg er redd for at de konservative kreftene i kirken befester sine posisjoner. Det er de som sitter i styrende posisjoner i dag, det er de som bestemmer mye av hva som skjer i kirken. Det kan ikke folk der ute finne seg i, sa den omdiskuterte presten.

- Gelius gjør seg selv til den siste liberale stemme i den norske folkekirken. Det er han ikke, sier Nielsen til VG Nett.

BAKGRUNN: Einar Gelius sier opp prestejobben

- Et hån

For noen år siden utfordret han selv etablerte holdninger rundt samboerskap og sex før ekteskapet i en kronikk i Aftenposten. Han opplevde ikke noe negativt fra prestekolleger.

- INGEN SENSUR: Gateprest Jan Christian Nielsen har selv frontet kontroversielle temaer, men opplevde ikke negative reaksjoner. Nå slår han tilbake mot Einar Gelius. Foto: Knut G. Bjerva. Aftenposten
- INGEN SENSUR: Gateprest Jan Christian Nielsen har selv frontet kontroversielle temaer, men opplevde ikke negative reaksjoner. Nå slår han tilbake mot Einar Gelius. Foto: Knut G. Bjerva. Aftenposten

- Det var ingen meningssensur. Ikke overhodet. Jeg opplever meg selv som liberal og tydelig på mine standpunkt, men det har ikke vært noe ubehag knyttet til det. Det er bare noen uker siden en biskop uttalte at han syns samboerskap er greit. Når det gjelder homofilisaken, er det vedtatt at begge syn er greit, sier gatepresten.

PROTOKOLL: Hva syns du om at Gelius sier opp?

Han viser også til Åpen kirkegruppes liste over prester som tilbyr forbønnsbehandling for homofile i Oslo. Ifølge Nielsen viser den at over 50 prester ansatt i Oslo bispedømme tilbyr dette.

- Og da Oslo bispedømme skulle velge sin representant til bispedømmerådet, vant en liberal prest valget. Denne saken handler ikke om en radikal prest som skvises ut, det er en personalsak, sier han videre.

GELIUS: - Jeg har ikke vært en pervoprest

Ved å gjøre sin egen sak til det han selv mener er et symbol på de konservative krefters fremmasj og trussel mot folkekirken, håner han i samme slengen sine egne prestekolleger, mener Nielsen.

- Gelius gjør i dag også seg selv til eneste representant for en kirke som ønsker å reise mennesker opp, gi mot og håp. Det er han ikke. Gelius' fremstilling er et hån mot prester som gjør en like god jobb som han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- FERDIGSNAKKET: Einar Gelius gjør det klart at han ikke har noe mer å snakke med Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme om. Foto: VGTV/Endre Alsaker Nøstdahl
- FERDIGSNAKKET: Einar Gelius gjør det klart at han ikke har noe mer å snakke med Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme om. Foto: VGTV/Endre Alsaker Nøstdahl

- Konfliktsøkende og klovneaktig

- Har dere likevel noe å lære av Gelius, med å nå ut til flere med budkapet?

- Vi kan bli raskere på banen i forhold til media, og tydeligere. Samtidig er det ikke lett å få plass i media når man ikke er så konfliktsøkende og klovneaktig som Gelius, sier han.

Einar Gelius oppfordret under pressekonferansen onsdag politikerne til å dra i gang en debatt om hvilken vei man ønsker kirken skal utvikle seg. Men den tidligere Ap-statssekretæren får ikke mye støtte for sitt syn i politiske kretser.

VGTV: Full ordkrig mellom Gelius og Kvarme

- Både Ap og den rødgrønne regjeringen ønsker seg en åpen og inkluderende kirke, og sett fra vårt ståsted, går kirken i riktig retning, sier Marianne Aasen (Ap) til VG Nett.

Hun mener det fins flere gode konkrete eksempler.

- Hever vi øynene og ser på de siste 15-20 årene, ser vi for eksempel at diskusjonen rundt homofili har roet seg, og at vi har fått flere kvinnelige prester. Det var kontroversielt med den første kvinnelige biskopen, nå har vi til og med fått en kvinnelig preses. Kirken er dessuten inne i en demokratiseringsprosess. Jeg syns kirken har blitt rausere og mer åpen, men selvfølgelig er det forskjell på hvordan statskirken oppfattes ulike steder i landet, sier Aasen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- KIRKEN I RIKTIG RETNING: Marianne Aasen i Kirkekomitéen deler ikke Einar Gelius' syn på en mer konservativ kirke. - Mye bra har skjedd de siste 15-20 årene, sier hun. Foto: Scanpix
- KIRKEN I RIKTIG RETNING: Marianne Aasen i Kirkekomitéen deler ikke Einar Gelius' syn på en mer konservativ kirke. - Mye bra har skjedd de siste 15-20 årene, sier hun. Foto: Scanpix

- Overvurderer seg selv

Kirkestatsråd Rigmor Aasrud ønsker ikke å kommentere Gelius-saken, eller knytte den til folkekirkens fremtid.

- Regjeringen bygger sin politikk på at den norske kirke skal være en åpen og inkluderende folkekirke med stort mangfold og takhøyde. Jeg oppfatter at det er stor enighet om dette, og at utviklingen går i riktig retning, sier hun til VG Nett.

Heller ikke fra SV-hold får Gelius støtte.

KVARME: - Ser fortsatt på Gelius som en god venn

- Jeg mener han overvurderer sin egen rolle når han gjør seg selv til talsmann for den liberale og radikale delen av Kirken. Jeg opplever ham ikke som det, sier SVs kirkepolitiske talsmann Aksel Hagen til NTB.

KrFs kirkepolitiske talskvinne Dagrun Eriksen vil ikke mene noe om saken.

- KrF kommer aldri til å prøve å styre Kirken, verken i konservativ eller liberal retning. Vi anerkjenner Kirken som et trossamfunn og mener den må ta stilling til disse spørsmålene selv, sier hun til VG Nett.

Gelius var statssekretær i Jens Stoltenbergs første regjering. Stoltenberg sier til TV 2 at han har samarbeidet nært og godt med Gelius.

- Han har vært en veldig markant og fargerik person, og han har blitt lagt merke til, ikke minst i sin egen menighet, sier Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks