Hovedinnhold

Frp-topp ber muslimer gå med David-stjerne

- Bør vise solidaritet med jødene

Foto: Line Møller
Foto: Line Møller
Frp-topp Christian Tybring-Gjedde vil markere jødeutryddelsen i norske skoler ved å be muslimske elever om å bære David-stjerne.

Denne saken handler om:

- Det vil være en fin måte å vise solidaritet med jødenes lidelser på, sier Tybring-Gjedde til VG.

Han er leder i Oslo Frp og stortingsrepresentant. Utspillet kommer etter at det er blitt avdekket at jødiske barn mobbes i norske skoler.

Les også:Krever handling og dialog om jødehat

- Vi trenger en dag i året hvor elevene kan lære om holocaust og jødenes historie. For å vise at man mener noe med løftet om å bekjempe mobbing av jødiske barn, bør man bære et merke eller et symbol som viser det. Da mener jeg en jødestjerne kan være et godt symbol, fordi det er noe som forener alle jøder, sier Tybring-Gjedde.

Les også:KrF vil ha egen handlingsplan mot antisemittisme

Han foreslår at datoen 26. november brukes for å markere jødenes lidelser i Norge. Denne datoen i 1942 ble over 500 norske jøder stuet sammen i frakteskipet «Donau» og sendt til utryddelsesleiren Auschwitz.

- Det er en svart dag i norsk historie, fastslår Frp-politikeren.

- Valgfritt

Han understreker at han ikke vil tvinge noen elever til å bære jødiske symboler, og at han ikke mener å provosere noen.

- Jeg kan heller ikke skjønne at dette skal være støtende. Det er snakk om en dags markering av et veldig viktig spørsmål, sier Tybring-Gjedde. Forstander Anne Sender i Det Mosaiske trossamfunn i Oslo er glad for initiativet til å lære om holocaust i skolen.

- Grunnideen om at man skal ha en dag i året hvor man lærer om dette, er god. Da kan man kanskje også lære hva en David-stjerne er. Men å oppfordre elever til å bære en slik stjerne, kan stå i veien for læringen, sier Sender til VG.

VGD:Diskuter saken her!

Tybring-Gjedde selv mener Islamsk Råd burde slutte seg til hans forslag, fordi rådet har gått aktivt inn i kampen mot mobbing av jødiske barn i skolen.

Lite imponert

Men Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd, er ikke imponert over Tybring-Gjeddes utspill.

- Tybring-Gjedde har tidligere gjort seg bemerket med ganske nedlatende utsagn om muslimers religiøst betingede plagg, og ønsker å forby disse. Samtidig tar han til orde for at elever skal bære et religiøst symbol fra en annen religion, sier Sultan til VG.

Han utfordrer Frp-politikeren til å være like ivrig i sitt forsvar av muslimers symboler.

- Forslaget om å bære David-stjerne i solidaritet kan vurderes når Tybring-Gjedde foreslår en tilsvarende obligatorisk markering for hijaben, sier Sultan.

Les også:Jøder stemples som sleipe og griske

Høyre-nestleder Erling Lae mener forslaget er lite gjennomtenkt.

- Dette blir krampaktig, selv om jeg ikke tviler på at det er godt ment. Det viktige er at elevene lærer respekt for annerledeshet, minoriteter og religiøs tro. Det gjelder også for islam, sier Lae.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks