Hovedinnhold

Einar Gelius har sagt opp

Menighetsrådet: - Beklager at han slutter

GÅR: - Ingen kommentar, var det eneste Einar Gelius (t.h.) og advokat Sigurd Klomsæt ville si etter møtet med biskop Ole Kristian Kvarme sent i går kveld. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
GÅR: - Ingen kommentar, var det eneste Einar Gelius (t.h.) og advokat Sigurd Klomsæt ville si etter møtet med biskop Ole Kristian Kvarme sent i går kveld. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
(VG Nett) Sogneprest i Vålerenga Kirke, Einar Gelius, har sagt opp.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det får VG Nett bekreftet onsdag ettermiddag.

Gelius skal ha inngått et forlik med biskopen i Oslo. Etter hva VG Nett kjenner til er presten fristilt fra prestegjerningen inntil videre.

Gelius varsler at han vil redegjøre for sitt arbeidsforhold til Den norske kirke onsdag klokka 16.30.

Redegjørelsen vil finne sted ved Presteboligen ved Vålerenga kirke, ifølge NTB.

Taus biskop

Talsmann for Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, Kjell Svarstad, har vært ordknapp etter at nyheten ble kjent. Like over klokken 16 onsdag sendte han ut følgende melding til pressen.

Einar Gelius har sagt opp sin stilling som sokneprest i
Vålerengen sokn i Oslo domprosti med
virkning fra og med 1.juli 2011.

Gelius er fra og med i dag og frem til 1. juli 2011 fritatt fra
stillingens ansvar og arbeidsoppgaver,
men vil i denne perioden holde en avskjedsgudstjeneste i
Vålerengen kirke.

- Utover dette ønsker vi ikke å gi noen kommentar nå, sier Svarstad til VG Nett.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Netts journalister her! 

Det har stormet rundt den profilerte sognepresten i Vålerenga kirke de siste ukene.

Sendte brev om avskjed

Tirsdag formulerte sjefen hans, biskop Ole Christian Kvarme i Oslo brevet som har vakt mest oppmerksomhet i Kirke-Norge på lang tid.

I brevet redegjorde biskopen for hvordan han hadde fått nok av den omstridte folkepresten, og gjorde det klart at han ville gå til avskjedssak mot Gelius. I brevet fikk Gelius også beskjed om at han fikk innvilget permisjon til avskjedssaken skulle behandles i bispedømmerådet 29. november.

Ifølge brevet ville altså Kvarme at Gelius skulle sparkes fra sin stilling. Senere forrige uke ble det klart at Oslo-biskopen gikk tilbake på dette - og usikkerheten har vært et faktum siden.

Les også: Slik snudde Kvarme

- Det eneste jeg kan si er at det er en dialog mellom biskopen i Oslo og Einar Gelius. Konsekvensen av det er at endelig konklusjon i saken ikke er trukket. Utover det får du ingen kommentar, har vært det eneste stiftdirektør Elise Sandnes har hatt så si om saken.

Beklager avgangen

Menighetsrådet i Vålerenga har tidligere uttrykt full støtte til presten sin. Leder i menighetsrådet Ola Brattegard understreker at rådet beklager Gelius sin avgang.

- Vi beklager at det har oppstått en situasjon som har ført til at Gelius nå slutter som prest i Vålerenga, sier Brattegard til VG Nett.

- Har Gelius vært en god prest for menigheten i Vålerenga kirke?

- Når vi har uttrykt full tillit til han, og beklager at han slutter, som ligger det vel i det hva vi mener om det.

Etter det VG Nett erfarer ble Geluis-saklen drøftet på et møte i menighetsrådet tirsdag kveld. Brattegard ønsker imidlertid ikke å kommentere når menighetsrådet ble orientert om resultatet av dialogen mellom Gelius og biskopen.

- Jeg vil ikke si noe om prosessen, eller menighetsrådets rolle, nå, sier han.

Tause om dramaet

Tirsdag kveld denne uken ble innehaveren av en av de to hovedrollene i det kirkelige dramaet avbildet på vei ut fra et hemmelig møte. Einar Geilius hadde truffet Olso-biskop Ole Christian Kvarme, og samtalen dreide seg om Gelius' sitt arbeidsforhold i Vålerenga kirke.

Menighetsrådet: - Har full tillit til Gelius

Møtet foregikk i lokalene til advokatfirmaet Hjort i Akersgata i Oslo sentrum. Advokat Sigurd Klomsæt bistår den populære og omstridte presten i oppsigelsessaken med byens biskop.

Siden saken ble kjent forrige uke har den vanligvis så snakkesalige sognepresten vært så nær fullstendig taus man kan komme om saken. Han gjorde et lite unntak da VG møtte ham i Kirkenes for noen dager siden.

Da bekreftet han at samtalen med Kvarme pågår.

- Det kommer sikkert til å bli gode løsninger, sa Gelius da.
Det er Oslo bispedømmeråd, der Kvarme er medlem, som avgjør om Einar Gelius får fortsette i jobben. Det var lenge meldt om at rådet skulle ha et ekstraordinært møte kommende mandag.

Det skal ha vært et ønske fra kirken å finne en mindre konfliktfylt løsning enn en avskjedigelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks