Hovedinnhold

Aril Edvardsens sønn: - En surrealistisk dag

HYLLES AV MANGE: Det er ventet at over 2000 mennesker vil delta når predikanten Aril Edvardsen bisettes i Sarons Dal mandag. Foto: Scanpix
HYLLES AV MANGE: Det er ventet at over 2000 mennesker vil delta når predikanten Aril Edvardsen bisettes i Sarons Dal mandag. Foto: Scanpix
OSLO/KVINESDAL (VG Nett) Troens bevis har bestemt seg for å åpne hele begravelsen til predikanten Aril Edvardsen for publikum.

Denne saken handler om:

FAKTA OM ARIL EDVARDSEN

  • Var født Aril Snorre Edvardsen 15. november 1938 i Kvinesdal i Vest-Agder.
  • Formann i det lokale AUF i ungdomsårene, og spilte til dans som lokal countrysanger.
  • Giftet seg 17 år gammel med Kari, som han hadde gått i klasse med.
  • I 1956 – 18 år gammel – fikk han sin omvendelse og søkte etter et kristenliv slik han fant det beskrevet i Bibelen.
  • Stiftet Troens Bevis Verdens Evangelisering i 1965.
  • Utnevnt i 1992 til æresdoktor ved Washington State & Oregon Triune University.
  • Internasjonal fredspris i 1999 for sin «innsats i fredens og forlikelsens tjeneste verden over». Det var Pakistans president Muhammed Rafiq Tarar som overrakte fredsprisen.
  • I 2004 utga forfatteren Håvard Rem biografen «Aril Edvardsen – et selvopplevd portrett»
  • Kilde: Wikipedia/NTB

Klokken 11.00 i dag startet bisettelsen av en av kristen-Norges mest folkekjære predikanter i Sarons dal i Kvinesdal.

Over 2000 personer er ventet å delta under den offisielle seremonien i stevnesenteret.

- Det er en surrealistisk dag, men det er godt å se så mange venner, sier Rune Edvardsen, Arils Edvardsens sønn til VG Nett kort tid før bisettelsen startet.

Se bilder fra bisettelsen nederst i artikkelen!

Skriv i protokollen:Fortell hva Aril Edvardsen betyr for deg

- Stille og underlig

- Jeg kan se at folk begynner å komme inn i hallen allerede nå. Det er en stille og underlig atmosfære. Folk har reist langt for å komme hit, forteller styreleder i Troens bevis, Sten Sørensen før bisettelsen.

Bisettelsen skulle i utgangspunktet være todelt slik at bare Aril Edvardsens nærmeste familie skulle følge predikanten til gravplassen.

Men på grunn av den store interessen har menigheten bestemt at hele seremonien skal være åpen.

- Samtidig som vi føler at dette er en veldig offisiell seremoni ønsker vi å gjøre begravelsen så personlig som mulig. Vi vil at familien skal føle at dette er deres begravelse også, sier Sørensen.

Bisettelsen åpnes med sangen «Amazing Grace» klokken 11.00.

Deretter skal Edvardsens familie dele sine minner og historier, før styreleder Sten Sørensen i Troens Bevis har ordet. Ordfører i Kvinesdal, Odd Omland, og fiskeriminister Helga Pedersen holder taler på vegne av henholdsvis kommunen og regjeringen.

Programmet inneholder også en hilsen fra presidenten i Burundi.

Les mer om programmet på Troens bevis hjemmesider

- Vi kommer til å savne ham

ELSKET AV MANGE: Predikanten Aril Edvardsen fra Kvinesdal døde under en reise til Afrika lørdag 6. september. Foto: Privat
ELSKET AV MANGE: Predikanten Aril Edvardsen fra Kvinesdal døde under en reise til Afrika lørdag 6. september. Foto: Privat

- Han hadde uvurderlig betydning. Han var stor internasjonal, og vi kommer til å savne Aril Edvardsen. Han var en betydelig kristen leder som evnet å skape dialog mellom mennesker som i utgangspunktet ikke tror på de samme tingene, sier fiskeriminister Helga Pedersen til VG Nett.

- Arbeiderpartiet og Aril står for de samme verdiene, legger hun til.

Seremonien i Sarons dal avsluttes med at Aril Edvardsens kone Kari Edvardsen forteller menigheten at kallet består.

Andakten ledes av prest i Kvinesdal, Leif Gunnar Skiftun.

Saken fortsetter under bildet

Folketog

- EN SURREALISTISK DAG: Aril Edvardsens sønn Rune Edvardsen i samtale med Dagfinn Høybråten og Aage Aleskjær før seremonien i Sarons dal. Foto: Nicolai Prebensen
- EN SURREALISTISK DAG: Aril Edvardsens sønn Rune Edvardsen i samtale med Dagfinn Høybråten og Aage Aleskjær før seremonien i Sarons dal. Foto: Nicolai Prebensen

Etter seremonien skal gjestene gå fra hallen til kirkegården i Kvinesdal. For at det ikke skal oppstå kaos, skal politiet sperre gatene i sentrum av Kvinesdal.

De fire ordførerne fra Vest-Agder skal gå først i toget sammen med fylkesordføreren og biskop Olav Skjevesland.

Sten Sørensen forteller at Edvardsens nærmeste familie ankom storsalen tidlig mandag for å ta farvel ved båren før den offisielle bisettelsen.

- Jeg har aldri sett så mange kranser. Det er veldig vakkert, sier styrelederen.

Det er Rune Edvardsen som skal overta farens arbeid i Troens Bevis.

Etter seremonien på kirkegården skal han samle pastorer, forkynnere og menighetsledere på Utsikten hotell, der det er planlagt forbønn og en planlegging av det videre arbeidet.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks