Hovedinnhold

Dømt til Norges strengeste straff

21 års forvaring for trippeldrapet i Tromsø

DØMT: En 39-åring fra Tromsø er dømt til 21 års fengsel med en minstetid på 10 år for trippeldrapet i Tromsø 22. mars i år. Foto: Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø
DØMT: En 39-åring fra Tromsø er dømt til 21 års fengsel med en minstetid på 10 år for trippeldrapet i Tromsø 22. mars i år. Foto: Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø
(VG Nett) 39-åringen som drepte tre personer, og et ufødt barn, med til sammen 44 knivstikk er dømt til den strengeste straffen du kan få i Norge.

Denne saken handler om:

Morgenen 22. mars i år knivdrepte 39-åringen gravide Linda Anett Hansen (35), hennes mann Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61).

I dommen fra Indre Troms tingrett konkluderer retten med drapene ble begått i psykose utløst av hasjrøyking. Psykotiske personer straffes vanligvis ikke med fengsel, men siden retten mener psykosen var utløst av selvforskyldt rus så er 39-åringen strafferettslig tilregnelig.

Retten mener drapene ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, og at det foreligger stor fare for gjentagelse, siden domfelte viser liten interesse for å slutte med hasj.

Norges strengeste straff

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø 22. mars. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune Foto:
DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø 22. mars. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune Foto:

Maksimumsstraffen i Norge er 21 års fengsel, men retten mener det ikke holder med en normal tidsavgrenset straff for trippeldrapsmannen. Isteden dømte de 39-åringen til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Det er absolutt den strengeste straffen du kan idømmes i Norge.

- Jeg anker dommen på stedet. Jeg mener fortsatt at jeg var psykotisk i gjerningsøyeblikket, sa 39-åringen til dommeren.

Forvaring betyr at du blir sittende innesperret helt til at retten igjen vurderer det som tilrådelig at du slipper ut i samfunnet. I teorien kan en forvaringsdom fornyes livet ut siden den opprinnelige dommen kan forlenges et uavgrenset antall ganger.

- Ved en fengselsstraff kan man i alle fall telle ned år, måneder og dager. Det kan man ikke med en forvaring. Ved forvaring kommer han ikke ut med mindre samfunnet er overbevist om at han ikke kommer til å røyke hasj mer, forsvarer Christian Wiig til NTB.

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, barnedrapsmannen Geir Hårstad samt Yasin Jabr som drepte samboeren, og forsøkte å drepe to andre, er tidligere dømt til 21 års forvaring.

- Hørte stemmer

Retten legger til grunn at tiltalte var isolert i dagene før trippeldrapet og at han hørte stemmer i hodet. Han skal heller ikke ha sovet noe særlig de 10-11 dagene før knivangrepet.

Retten har også trodd 39-åringen på at han prøvde å få kontakt med andre for å fortelle hva han hadde gjort utpå dagen den 22. mars.

- Retten tar utgangspunkt i at tiltalte har vært innlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av hasjutløste psykoser. Men tiltalte har også forklart at han har hatt paranoide tanker som ikke skyldes rus. Disse tankene er han ikke undersøkt for, sa dommer Unni Sandbukt, ifølge itromso.no.

Ingen formildende omstendigheter

Tiltalte er tidligere dømt for vold og trusler, og retten mener at det er fare for at han kan begå kriminelle handlinger igjen.

- Det foreligger ingen formildende omstendigheter, heller ikke tilståelse, sa dommeren.

Mannen er også dømt til å betale 200.000 i oppreisning til foreldrene til de drepte og 250.000 til barna til de drepte. Tilsammen tilsvarer dette cirka 1,6 million.

- Vi er fornøyd med at retten både i innhold, premisser og konklusjon har lagt til grunn stort sett det samme som påtalemyndigheten. Retten finner ham tilregnelig i strafferettslig forstand. Da er han tilregnelig fordi den psykosen han var i er direkte hasjutløst og ikke resultat av en underliggende sykdom, sier aktor Ole B. Sæverud til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks