Hovedinnhold

Trimdronning flesker til mot slankekonge

** - Fedon fungerer ikke, mener Kari Jaquesson

FIT FOR FIGHT: Kari Jaquesson mener slankeindustrien ikke klarer å holde det den lover. Foto: Linn Kathrin Olsen
FIT FOR FIGHT: Kari Jaquesson mener slankeindustrien ikke klarer å holde det den lover. Foto: Linn Kathrin Olsen
(VG Nett) Fedon Lindberg er bare ute etter å tjene penger på folks fedme med et opplegg som ikke fungerer, mener trimdronningen Kari Jaquesson.

I en kronikk i VG, legger Jaquesson seg kraftig ut med Fedon Lindberg, og hans Fedon-kur.

«Fedon Lindberg sier at de har behandlet 15.000 mennesker ved hans klinikker. Kanskje han bør opplyse om hvor mange av dem som er slanke etter to år? Jeg vil tippe at det er 1-2 prosent. Slik behandling er nemlig ikke vellykket på lang sikt. Like lite som Grete Roedekurer, Nutrilett og alt det andre», skriver Jaquesson.

- Nå visste jeg ikke at Kari Jaquesson hadde slike tippe- og spåevner. Jeg har heller ikke sett noen statistikk over hvor stor prosent av dem som hun selv veileder som lykkes, svarer Lindberg.

LES HELE KRONIKKEN HER: Tjener fett på fedme

- Hva vil de behandle?

Jaquesson skapte stor debatt da hun i forrige uke gikk ut og sa at vi må slutte å se på fedme som en sykdom, og avviste at enkelte har mer anlegg for å legge på seg enn andre.

I dag følger hun altså opp med en bredsalve mot slankebransjen.

SLÅR TILBAKE: Fedon Lindberg mener Kari Jaquesson bommer med kritikken og sier at hun kaster stein i glasshus. Foto: Scanpix
SLÅR TILBAKE: Fedon Lindberg mener Kari Jaquesson bommer med kritikken og sier at hun kaster stein i glasshus. Foto: Scanpix

«Det er mange i de medisinske og farmakologiske miljøene som vil at fedme skal betegnes som sykdom, for å kunne skrive ut medisiner og drive med medisinsk behandling med refusjonsrett fra folketrygden. Jeg spør: Hva nøyaktig er det man vil behandle som skal forhindre at kroppen lagrer fett ved kalorioverskudd?», skriver hun i kronikken.

LES OGSÅ: Nesten hvert femte barneskolebarn er overvektig

Er det feil å se på fedme som en sykdom?Si din mening i VG Netts protokoll. 

Avviser at fedme er genetisk betinget

Jaquesson mener det er naturlig for alle mennesker å legge på seg, og sier det er slik vi har overlevd gjennom tusenvis av år.

- Jeg tror ikke det er sånn at alle overvektige stapper i seg hamburgere hele tiden, men det er én fysiologisk grunn til at man blir overvektig, og det er at man spiser mer enn man trenger. Alt kan være sunt, men for mye er likevel for mye, sier hun.

- Kaster stein i glasshus

Fedon Lindberg har skrevet debattinnlegget «Hvorfor edder og galle, Kari Jaquesson som svar på Jaquessons angrep. Han mener at motangrepet fra trimdronningen er usaklig og at han slett ikke er alene om å tjene penger på sykdom, kropp og mat.

- Fastlegen tjener for øvrig også penger på å behandle sine pasienter, men det betyr ikke at vedkommende skal angripes for det. Kari Jaquesson kaster stein, når hun selv bor i et glasshus. Tjener ikke hun selv penger på å vise seg på reality serier på TV med fedmekriger, utgi bøker og DVDer eller holde foredrag? Det er ikke galt å tjene penger på noe som er både lovlig og som attpåtil hjelper individer og samfunnet, skriver Lindberg.

Lindberg skriver videre at Jaquesson har hatt gode intensjoner, men at hun nå er på ville veier.

- Problemet er at hun kommer med råd som personer med fedme vet er nærmest umulig å følge opp. Det er det samme som en rik person skulle si til en fattig at han bare må jobbe mer, mener Lindberg.

Er det feil å se på fedme som en sykdom? Si din mening i VG Netts protokoll. 

Ønsker egen fettavgift

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen har også kastet seg inn i debatten, og foreslår knallharde tiltak for å bedre folkehelsen: Blant annet foreslår han økte avgifter på tobakk, alkohol og usunn mat

- Vi må hjelpe folk slik at den enkeltes valg blir enklere. Det må bli lettere å gjøre sunne valg, sa helsedirektøren til VG i går.

Helsedirektøren er ikke bare streng mot usunne landsmenn. Han ønsker også å utrede muligheten for redusere merverdiavgift på nøkkelhullsmerkede matvarer slik at disse varene blir billigere.

LES OGSÅ: Nøkkelhullmerket mat er rådyr

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks