Hovedinnhold

Treholt-advokat: - Trist. Pinlig. Og merkelig.

** Slakter konklusjonen til Gjenopptakelseskommisjonen
** Treholt-forfatter: - Jeg angrer ingenting

(VG Nett) Advokat Harald Stabell beskylder Gjenopptakelseskommisjonen for å ha benyttet seg av «tunga ut av vinduet-metoden» når de nå har besluttet å ikke gjenåpne spionsaken mot Arne Treholt.

Denne saken handler om:

Mens et fulltallig pressekorps møtte kommisjonsleder Helen Sæter i ettermiddag, satt advokat Harald Stabell og Treholt-forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen på kontoret til Stabell i Rosenkrantz gate i Oslo og fulgte med på TV.

Der, bare noen få hundre meter fra lokalet der avgjørelsen ble offentliggjort, falt stemningen mer og mer etter hvert som Sæter redegjorde for hvorfor de mener at Treholt-saken ikke skal gjenåpnes.

VGTV: - Avgjørelsen har ikke vært vanskelig

Da VG Nett møtte dem like etter pressekonferansen, var begge tydelig skuffet over avgjørelsen. Overrasket var derimot ingen av dem.

- Vi forsto vel allerede rundt juletider at det ville gå denne veien, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

Stabell nekter å slå seg til ro med begrunnelsen Sæter presenterte, og anklager kommisjonen for å ikke ha vurdert saken grundig nok.

- Det var en flau og merkelig oppvisning. De virker som om de bare har hatt tunga ut av vinduet i denne saken. Dette er utrolig trist for rettsstaten Norge, sier Stabell til Norge.

LES OGSÅ: Saken til Arne Treholt blir ikke gjenopptatt

SKUFFET: Treholt-advokat Harald Stabell er skuffet over avgjørelsen til Gjenopptakelseskommisjonen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Scanpix
SKUFFET: Treholt-advokat Harald Stabell er skuffet over avgjørelsen til Gjenopptakelseskommisjonen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Scanpix

- Vi har vært grundige nok

Sæter var på sin side ikke i tvil om at de har kommet til riktig konklusjon i saken.

- Om vi var i den minste usikkerhet måtte vi fortsette utredning vår, så hadde vi måttet fortsette undersøkelsene våre.

- Har dette vært en vanskelig sak for kommisjonen?

Slik som den lå an da vi tok den opp til behandling så var det klart at vi måtte gjennomføre en grundig og omfattende utredning. Etter hvert har bildet blitt så klart for oss at avgjørelsen ikke ble vanskelig.

- Har dere vært grundige nok?

- Vi mener vi har vært det.

Det er uforståelig at kommisjonen legger så sterk vekt på sine egne oppnevnte eksperter som har vurdert bildebevisene av kofferten, men betviler troverdigheten til de britiske ekspertene som vi har engasjert. Dette er ufattelig trist for rettsstaten Norge, sier Stabell.

Fire sakkyndige har vært hyret inn for å se på de mye omtalte teipbitene på kofferten til Treholt.

FORVIRRET? Se Treholt-forfatteren forklare hvorfor han hevder bevis er fabrikkert

- Punktum er ikke satt

Gjenopptakelseskommisjonen har valgt å ikke vektlegge ekspertene som Treholt selv har hyret, og som ikke støtter konklusjonen til de sakkyndige som kommisjonen selv har oppmnevnt. En av begrunnelsen Sæter vektla i sin begrunnelse for å ikke gjenåpne saken, var at kommisjonen hevdet at de ikke kjente til mandatet og premissene til de britiske instituttene.

- Dette er helt feil. Dette ligger i rapportene, som jeg går ut fra at kommisjonen har lest. Det er utrolig at de kan si noe slikt, sier Stabell.

Selvik Malthe-Sørenssen, en av forfatterne bak boka som først hevdet at daværende POT hadde fabrikkert bevis mot Treholt, tror Sæter har mislyktes med å forsøke å sette et punktum i Treholt-saken.

- Dette er ikke noe punktum. Dette er et kolon.

- Du legger frem veldig alvorlige beskyldninger om bevis-juks i boken, men kommisjonen mener at det ikke er holdepunkter for at dette har skjedd. Angrer du på at du gikk så hardt ut?

- Overhodet ikke. Jeg angrer ingenting.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks