Hovedinnhold

Tidligere spaner: - Treholt-bevis var forfalsket

Arne Treholts koffert er sentral i striden rundt det såkalte pengebeviset. Bildet ble tatt da boken «Forfalskningen» ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. Foto: Scanpix
Arne Treholts koffert er sentral i striden rundt det såkalte pengebeviset. Bildet ble tatt da boken «Forfalskningen» ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. Foto: Scanpix
(VG Nett) En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket. Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Denne saken handler om:

Den tidligere spaneren ønsker ikke å stå frem med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

- Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-etterforskeren skal ha deltatt i overvåkingen av Treholt i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Les mer:Forfattere: - Politiet forfalsket Treholt-bevis

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at den daværende overvåkingssjefen og aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Avviser beskyldningene

Etterforskningslederen, som ikke navngis av Aftenposten, avviser anklagene fra sin tidligere kollega. Han bekrefter at han mener det ikke er hold i påstandene om bevisjuks.

- Det jeg sier, er sannheten, understreker den tidligere etterforskningslederen.

Har du opplysninger om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her

Påstanden om at pengebeviset var fabrikkert, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke. En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

- Ingen bevis

Aftenpostens kilde hevder han var del av en gruppe i POT som sørget for kontinuerlig videoovervåking av Treholts leilighet.

LES OGSÅ:Sakkyndig i Treholt-saken sår tvil om PSTs bildebevis

- Vi hadde aldri noe bevis for at Treholt var russisk spion, til tross for uendelig mange timer foran TV-monitoren i dekkleiligheten, sier den tidligere etterforskeren.

Han gir ikke uttrykk for at han ble særlig overrasket da etterforskningslederen angivelig sa at han skulle i banken for å låne dollar som skulle brukes i de omstridte bildene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY SAK: Treholts advokat Harald Stabell krever at påtalemyndighetene nå tar initiativ til å gjenåpne Treholt-saken. Foto: Helge Mikalsen
NY SAK: Treholts advokat Harald Stabell krever at påtalemyndighetene nå tar initiativ til å gjenåpne Treholt-saken. Foto: Helge Mikalsen


- Det ble jo tatt noen snarveier i POT, sier kilden, som hevder at han selv reagerte og påpekte at forfalskningen ville være brudd på strafferettslige regler.

Sonet åtte år

Treholdt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet i 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, og sonet i åtte år før han ble benådet av helsemessige grunner.

Overvåkingspolitiet hevdet å ha fotografert penger hjemme hos Treholt under en husransakelse i 1983. Det er disse bildene som nå skal ha blitt stemplet som forfalskninger av to tidligere POT-ansatte.

Treholt-aktor Lasse Qvigstad ønsker ikke å kommentere påstandene til den tidligere spaneren, men sier til Aftenposten at det er bra at mannen er villig til å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen dersom det blir aktuelt å gjenåpne av saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks