Hovedinnhold

Tidligere justisminister: - Jeg er sjokkert

... men Storberget tror flere avsløringer kan komme

UENIGE: Justisminister Knut Storberget (t.v.) liker dårlig spøkelsene som dukker opp fra tiden da Arne Treholt ble overvåket. Mona Røkke (t.v.), som var justisminister på den tiden da overvåkingen skjedde, er dypt sjokkert. Foto:
UENIGE: Justisminister Knut Storberget (t.v.) liker dårlig spøkelsene som dukker opp fra tiden da Arne Treholt ble overvåket. Mona Røkke (t.v.), som var justisminister på den tiden da overvåkingen skjedde, er dypt sjokkert. Foto:
(VG Nett) Mens justisminister Knut Storberget er forberedt på at flere skjeletter kan ramle ut av Treholt-skapet, er forgjenger Mona Røkke dypt sjokkert over det som har kommet frem.

Denne saken handler om:

- Jeg er sjokkert. Og jeg har vanskelig for å tro det jeg hører. Det at det skal ha blitt gjort ulovlig videoovervåkning av en familie over uker, måneder og år, det anser jeg nærmest som helt usannsynlig, sier Mona Røkke (70) til VG Nett.

LES OGSÅ:Slik ble Treholt overvåket

Som justisminister i perioden Arne Treholt ble overvåket, hadde hun flere møter med den daværende riksadvokaten, avdøde Magnar Flornes. Der ble det orientert om bevisbedømmelse, og blant annet vist frem bilder av Treholt i møte med sine KGB-forbindelser.

- Men det ble aldri sagt noe om ulovlig elektronisk overvåking eller metodebruken som sådan. Jeg hadde tillit til at Flornes og politiets ledelse hadde full kontroll over hjemlene for metodene som ble brukt, sier Røkke.

- Du hadde ingen opplysninger om at dette foregikk?

- Det som skjedde, var uten tvil mitt ansvar den gangen. Men at jeg hadde kunnskap om dette, det nekter jeg for. Jeg har vridd hodet mitt fra disse møtene, men kan ikke komme på at dette har blitt nevnt. Dessverre er både den daværende riksadvokaten og departementsråden som var med meg på møtene, død nå.

- Hva tenker du om at Lund-kommisjonen unnlot å informere om de ulovlige metodene etter 14 år?

LES OGSÅ:Bekrefter ulovlig videoovervåkning av Treholt

POT-leder ble informert

Hun benekter at hun visste noe som helst om metodene som ble brukt av etterforskerne i saken, til tross for at daværende overvåkningssjef Jostein Erstad kort tid etter at overvåkningen ble iverksatt, ble informert om de ulovlige metodene.

- Jeg kalte inn de ansvarlige, deriblant Ørnulf Tofte, og påpekte at det skulle vært forelagt retten for godkjennelse. Slike inngrep er så alvorlige at det skal foreligge rettslig kjennelse på forhånd, sier Erstad til VG.

LES OGSÅ:Dette er Treholt-saken

Han kan derimot ikke huske eksakt når han ble informert om den ulovlige overvåkingen. Gjennom sin kone sier Erstad til VG Nett at han ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

LES OGSÅ:- Tenkte det var greit siden det var en spionsak

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULGTE MED FRA NABOLEILIGHET: Slik skal Arne Treholt ha blitt overvåket. Foto: Grafikk: Ivar Gaasø, Gro Stefferud og Tom Byermoen
FULGTE MED FRA NABOLEILIGHET: Slik skal Arne Treholt ha blitt overvåket. Foto: Grafikk: Ivar Gaasø, Gro Stefferud og Tom Byermoen

Nulltoleranse hos Storberget

Erstad er ikke den eneste som har visst om at Treholt skal ha blitt overvåket.

Sent mandag kveld bekreftet Lund-kommisjonen, som på 90-tallet fikk i oppdrag å granske ulovlig overvåkning av norske borgere, at de visste at POT hadde drevet med ulovlig videoovervåkning av Treholt i halvannet år før han ble pågrepet.

Nåværende justisminister Knut Storberget er ikke like sjokkert som sin forgjenger over opplysningene som har kommet frem.

- I denne saken har jeg sluttet å la meg overraske, sier Knut Storberget med et sukk på telefon til VG Nett.

Lund-kommisjonens innrømmelse om at de visste, men ikke fortalte videre, føyer seg inn i en rekke overraskelser som Storberget har fått i Treholt-saken.

- Dette aktualiserer enda mer behovet for å komme til bunns i saken. Dette er så inngripende metoder at vi er nødt til å forholde oss til de regler vi har, sier Storberget.

- Burde Lund-kommisjonen informert politisk ledelse?

- Det ønsker jeg ikke å ta stilling til.

- Er ulovlig overvåkning legitimt i noen saker, slik du ser det?

- Nei. Vi har nulltoleranse for dette.

TREHOLT TIL VG NETT:- Hele min verden raste sammen

- Dette svekker tilliten

Storberget liker dårlig at spøkelser fra Politiets overvåkningstjeneste (POT) får konsekvenser for dagens hemmelige politi, Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Dette bidrar til å svekke den tilliten vi har ute blant folk. Og den er vi helt avhengig av, sier Storberget.

Han understreker at åpenheten rundt de hemmelige tjenestene i Norge er langt større nå enn den var på 80-tallet mens Treholt angivelig skal ha blitt overvåket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks