Hovedinnhold

Storberget ber Gjenopptakelseskommisjonen om å åpne dørene

KRITISK: Justisminister Knut Storberget vil at kommisjonsleder Helen Sæter skal sørge for åpenhet rundt Treholt-granskningen. Foto: Sara Johannessen/VG / Scanpix
KRITISK: Justisminister Knut Storberget vil at kommisjonsleder Helen Sæter skal sørge for åpenhet rundt Treholt-granskningen. Foto: Sara Johannessen/VG / Scanpix
(VG Nett) Justisminister Knut Storberget liker dårlig at Gjenopptakelseskommisjonen skal lukke dørene når Treholt-vitnene blir avhørt.

Denne saken handler om:

Gjenopptakelseskommisjonen har denne uken hatt sine første, innledende møter om påstandene om bevisfabrikkering og ulovlig overvåking av spiondømte Arne Treholt. Kommisjonen har ikke ønsket å si noe om verken hvor eller når de denne uken har hatt møter med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Stortingets EOS-utvalg og Treholts forsvarer denne uken.

Like hemmelige kan vitneavhørene bli.
Kommisjonesleder Helen Sæter bekrefter overfor VG Nett at samtlige vitner skal forklare seg for lukkede dører - stikk i strid med oppfordringer fra blant annet Presseforbundet.

- For at de som innkalles som vitner ikke skal kunne følge med i mediene på hva andre vitner sier, begrunner Sæter.

Har du opplysninger om Treholt-saken?Kontakt VG Netts journalist her!

Ifølge Aftenposten vil kommisjonen innkalle samtlige involverte i Treholt-saken i det daværende Politiets Overvåkingstjeneste (POT) til avhør. Det betyr flere titalls personer fra overvåkingssjef Jostein Erstad og ned til den enkelte spaner som deltok i spionjakten på Arne Treholt.

LES OGSÅ:Treholt-avhør for lukkede dører

- Bør ha en god begrunnelse

Justisminister Knut Storberget(Ap) deler ikke Sæters oppfatning. Han oppfordrer Gjenopptakelseskommisjonen til å åpne dørene. Begrunnelsen hans for det er enkel: At avhørene deres etter loven i all hovedsak skal være åpne.

- Kommisjonen fyller sin rolle på best mulig måte ved å være så åpen som mulig i sitt arbeid. Man må ha en god begrunnelse for å velge å avholde møter bak lukkede dører, skriver Storberget i en kronikk i VG i dag.

LES HELE KRONIKKEN TIL STORBERGET HER

Storberget har tidligere uttalt til VG Nett at han frykter at Treholt-avsløringene kan gå på tilliten løs.
Også i kronikken uttrykker han bekymring for at PST ikke j\har den nødvendige tiliten blant folk.

- For at PST skal kunne utføre sitt samfunnsoppdrag, er det to ting som er helt avgjørende. For det første må tjenesten ha nok ressurser og kompetanse; for det andre må den ha tillit og legitimitet i befolkningen, skriver Storberget

STORBERGET TIL VG NETT:- Dette svekker tilliten

- Kan ikke kreve noe som helst

Men selv en justisminister kan ikke kreve at kommisjonen skal åpne dørene for offentligheten.

- Gjenopptakelseskommisjonen er et selvstendig organ Storberget ikke kan kreve noe som helst av. Til syvende og sist er det opp til kommisjonen selv hva de ønsker å gjøre, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og politidepartementet til VG Nett.

I dag møter Storberget til et rutinemessig halvårsmøte med Gjenopptakelseskommisjonen.
Åpenhet i Treholt-saken er ifølge Johansen ikke noe planlagt tema her.

- En verkebyll av en sak

VG-redaktør Bernt Olufsen mener at kommisjonen bør revurdere saken og holde både avhør og høringer åpne.

- Det er helt nødvendig for at Norges befolkning skal ha tillit til de avgjørelsene som blir tatt i denne verkebyllen av en sak, sier Olufsen.

- Sæter mener det er uheldig at vitnene leser hva de andre har sagt i media. Ser du noen mulighet for å at åpne dører kan svekke troverdigheten til vitnene?

- Det viktigste nå er at det i størst mulig grad knyttes tillit og troverdighet til avgjørelsene som de fatter i denne saken, sier Olufsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks