Hovedinnhold

PST: - Overvåkingsmateriale er forsvunnet

OVERVÅKET: I ett og et halvt år ble Arne Treholt overvåket. Nå sier PST at de ikke sitter på noe overvåkingsmateriale fra denne tiden. Foto: Politiet
OVERVÅKET: I ett og et halvt år ble Arne Treholt overvåket. Nå sier PST at de ikke sitter på noe overvåkingsmateriale fra denne tiden. Foto: Politiet
(VG Nett) Det finnes verken lydopptak eller videoruller fra overvåkingen av Arne Treholts leilighet.

Denne saken handler om:

Dette er saken

  • Arne Treholt ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.
  • Det såkalte pengebeviset var omdiskutert fra rettsprosessen startet. Treholt innrømmet at han hadde flere tusen amerikanske dollar liggende, men benektet konsekvent å ha fått dem av sin KGB-kontakt Gennadij Titov som betaling for informasjon.
  • Pengene skal ha blitt funnet, og ifølge POT (Politiets overvåkingstjeneste) også fotografert, under en ransaking av Treholts leilighet 22. august 1983. Dette er tidligere bestridt av Treholts tidligere forsvarer og mangeårige advokat, Arne Haugestad.
  • Tre ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.
  • Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», som kom ut 9. september, hevder at pengebeviset er forfalsket og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid.
  • En tidligere spaner i det daværende overvåkingspolitiet har uttalt til Aftenposten at bevis i spionsaken ble fabrikkert. Det samme sa en annen politimann til forfatterne av boken.
  • Fredag 24. september bestemte Kommisjonen at den vil ta opp Treholts begjæring fra 2008 om gjenåpning av spionsaken og vurdere avslaget i lys av de nye opplysningene som er kommet fram i saken.
  • Samtidig besluttet Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalg), å granske POTs metodebruk i Treholt-saken, etter at det ble kjent at Treholts leilighet ble ulovlig videoovervåket av POT.

Det bekrefter PST-sjef Janne Kristiansen i et brev som ble sendt til Gjenopptakelseskommisjonen mandag.

I brevet kommer det frem at PST har lett grundig etter eventuelle opptak - uten å finne ett eneste ett.

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt VG Netts journalister her

- Dette er skandaløst

Nettopp hva slags overvåkingsmateriale man sitter på fra Treholts leilighet, har vært det store spørsmålet etter at det ble kjent at Politiets overvåkingstjeneste (POT) i ett og et halvt år overvåket leiligheten til Arne Treholt og hans daværende kone Kari Storækre.

Arne Treholt har via sin advokat Harald Stabell flere ganger bedt om at PST skulle legge alt overvåkingsmateriale på bordet.
Nå bekrefter PST at de ikke finner materialet.

- Vi har gjennomgått vårt arkiv med materialet i saken. Vi kan ikke se at vi har lyd- eller bildeopptak av videoovervåking av Treholts leilighet. Vi har heller ikke funnet utskrifter som kan knyttes til slike opptak, heter det i brevet.

Treholt er sjokkert over opplysningene.

- Dette er skandaløst. Lydopptak og videopptak kunne vært en veldig god pekepinn på hva jeg egentlig drev med på denne tiden. Det ville vært viktig bevismaterale, ikke minst for meg. Videoene kunne også en gang for alle slått fast om POTs ransakinger inne i leiligheten min overhodet fant sted, sier Treholt til VG Nett.

BAKGRUNN: Dette er Treholt-saken

HVA TROR DU HAR SKJEDD? Diskuter saken sammen med VG Netts lesere her 

- Slik jeg leser det, er opptakene destruert

Stabell vil i ettermiddag skrive et brev til PST, der han krever svar på hvordan opptakene kunne forsvinne.

- Slik jeg leser dette så er opptakene destruert. Spørsmålet nå er når dette ble gjort, hvem som besluttet at opptakene skulle ødelegges, og hvorfor, sier Stabell til VG Nett.

Advokaten frykter at viktige bevis, som kunne underbygge påstanden om fabrikerte bevis, nå er ødelagt. Han mener PST bør ha en god forklaring på at disse opptakene ikke er lagret.

- Hvis det viser seg at dette materialet er destruert i den hensikt å forspille bevis, så må det karakteriseres som nok en skandale fra PST i denne saken, sier Stabell.

- Dersom vi hadde hatt disse opptakene kunne vi oppklart all usikkerhet rundt ransakingen. At opptakene viser seg å være destruert styrker vår påstand om at pengebeviset er fabrikkert i ettertid.

Stabell mener det er påfallende at PST så langt ikke har forsøkt å tilbakevise påstandene om at bildene av Treholts koffert er tatt etter pågripelsen.

- Jeg tolker det slik at det ikke er mulig å tilbakevise forfatternes funn. Hvis PST hadde hatt en god forklaring så burde den kommet i løpet av noen dager, sier Stabell.

LES OGSÅ: Slik ble Treholt overvåket

- Vil vite hvorfor de er tilintetgjort det

Arne Treholt ville tirsdag ta kontakt med advokaten sin for å diskutere hva de gjør med opplysningene som nå har kommet.

- Jeg er veldig forbauset over at de ikke sitter på noe. Hvorfor de eventuelt har tilintetgjort dette er et spørsmål som jeg mener det er uhyre viktig at vi får svar på, sier Treholt.

Kommisjonsleder Helen Sæter har overfor VG Nett nektet å uttale seg om hva slags overvåkingsmateriale de har fått og vil få fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge kilder som Bergens Tidene har snakket med, skal overvåkingsfilmer fra overvåkingsperioden ha blitt spolet over fordi PST ikke fant noe der av interesse.

LES OGSÅ: PST innrømmer bilderot i Treholt-saken

- Fikk aldri se noe overvåkingsmateriale

Kommisjonsleder Kjetil Lund ledet Lund-kommisjonen som på 90-tallet gransket politiske overvåkinger i Norge - deriblant overvåkingen av Treholts leilighet.

Han sier at han ikke husker detaljert hvor mye de fikk vite om overvåkingen.

- Jeg husker ingenting om hva slags overvåking det var snakk om. Kommisjonen fikk heller aldri se noe av overvåkingsmaterialet, sier Lund til VG Nett.

Startet granskingen av overvåkingen i dag

EOS-utvalget, som Stortinget har oppnevnt for å holde øye med de hemmelige tjenestene, begynte tirsdag arbeidet med å finne ut om Politiets overvåkingstjeneste (POT) brukte ulovlige metoder i etterforskningen av Arne Treholt.

Forrige uke startet også Gjenopptakelseskommisjonen de første avhørene av sentrale vitner og kilder i Treholt-saken.
Først ut var forfatteren av den mye omtalte boken som kom ut i september, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som ankom kommisjonens lokaler med en solid bunke papirer bilder og ikke minst: Trehlts berømte koffert.

Ifølge kommisjonsleder Helen Sæter kan det bli aktuelt å avhøre så mange som mellom 50 og 60 personer i saken.

Hva som kommer frem i avhørene, vil derimot forbli en godt bevart hemmelighet enn så lenge.

LES OGSÅ: Dørene forblir lukket. Punktum.

Til tross for sterkt press fra blant annet Justisminister Knut Storberget og flere av landets redaktører om at kommisjonen skal jobbe for åpne dører, holder kommisjonen fast ved at samtlige avhør vil skje bak lukkede dører.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks