Hovedinnhold

PST anker Treholt-avgjørelse

Vil ikke gi ut opptak fra Treholt-saken

VIL IKKE GI UT OPPTAK: PST anker avgjørelsen til Oslo tingrett, som konkluderte med at PST måtte levere ut opptak fra åpen rett i Treholt-saken. Bildet viser Arne Treholt, som i ble dømt til 20 års fengsel for spionasje, men benådet i syv år etter. Foto: Sara Johannessen
VIL IKKE GI UT OPPTAK: PST anker avgjørelsen til Oslo tingrett, som konkluderte med at PST måtte levere ut opptak fra åpen rett i Treholt-saken. Bildet viser Arne Treholt, som i ble dømt til 20 års fengsel for spionasje, men benådet i syv år etter. Foto: Sara Johannessen
(VG Nett) Oslo tingrett bestemte at PST måtte gi ut lydopptak fra Treholt-rettssaken. Nå anker PST til lagmannsretten.

Denne saken handler om:

Det vil si at PST foreløpig ikke trenger å offentliggjøre opptakene.

- Vi anker avgjørelsen i tingretten. Anken ble sendt over i går til Oslo tingrett med kopi til NRK, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonssjef i PST til VG Nett.

Store deler av hovedforhandlingene i Treholt-saken ble tatt opp på bånd i tidligere Eidsivating lagmannsrett i 1985.
Lydopptakene har vært hemmelige, men nå har flere medier, deriblant VG, gått rettens vei for å få PST til å offentliggjøre opptakene.

29. august bestemte Oslo tingrett at PST må gi ut alle lydopptakene som ble gjort for åpen rett.

PST sier de anker på tre grunnlag.

- Det ankes over lovanvendelsen, bevisbedømmelsen og saksbehandlingen, sier Hugubakken.

Flere lydopptak

Mens Treholt-saken pågikk gjorde lagmannsretten lydopptak fra både åpen og lukket rett. De tok imidlertid ikke opp de mest sensitive delene av saken.

Oslo tingrett påla også PST å sende over lydopptakene fra lukket rett til Borgarting lagmannsrett, slik at lagmannsretten kan vurdere om opptakene bør avgraderes.

Hevdet bevis var forfalsket

Treholt-saken er en av de mest omtalte rettssakene i norsk historie. Arne Treholt ble dømt til 20 år i fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen i 1985. Han ble benådet av Kongen i statsråd i 1992, og har flere ganger forsøkt å få saken sin gjenopptatt.

BAKGRUNN: Dette er Treholt-saken

I fjor høst kom boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» ut. Boken hevder flere PST har forfalsket flere sentrale bevis i saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks