Hovedinnhold

Pressen får ikke høre Treholt-opptak

NYTT NEI: Lagmannsretten nei til at pressen kan få innsyn i lydopptakene fra straffesaken mot Arne Treholt i 1985. Foto: SCANPIX
NYTT NEI: Lagmannsretten nei til at pressen kan få innsyn i lydopptakene fra straffesaken mot Arne Treholt i 1985. Foto: SCANPIX
Borgarting lagmannsrett finner ingen grunn til å frigi de siste lydopptakene av rettssaken mot spiondømte Arne Treholt, slik norsk presse har bedt om.

Denne saken handler om:

29. august avgjorde Oslo tingrett at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må gi ut alle lydopptakene som ble gjort for åpen rett fra hovedforhandlingene i Eidsivating lagmannsrett i 1985.

BAKGRUNN: Dette er Treholt-saken

I tillegg påla tingretten å sende opptakene fra lukket rett til Borgarting lagmannsrett, slik at lagmannsretten kan vurdere om disse opptakene bør avgraderes.

LES OGSÅ: Derfor vil pressen ha Treholt-innsyn

PST anket avgjørelsen om frigivelse, og nå gir Borgarting lagmannsrett politiet støtte, skriver Aftenposten.

«Etter dette finner lagmannsretten at pressens begjæring om innsyn ikke kan tas til følge, verken med grunnlag i straffeprosessloven § 28 eller på annet grunnlag», heter det i beslutningen.

- Det dreier seg om opptak fra en 27 år gammel rettssak, hvor en del av opptakene er fra åpen rett. Vi mener at det ikke foreligger noen saklig grunn til å holde materialet tilbake lenger og at innsyn må gis etter Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10, sier NRK-advokat Ane Stokland, som fører saken på vegne av pressen, til NTB.

Stokland sier at avgjørelsen blir mest sannsynlig anket til Høyesterett.

- Dette er en prinsipielt viktig sak fordi den dreier seg om pressens og allmennhetens mulighet for å kontrollere myndighetenes avgjørelser, sier hun.

Satt på vent

Stokland mener at PST ikke har gitt noen begrunnelse for hvorfor det i dag skal være nødvendig å nekte innsyn, men støtter seg til formelle regler.

Retten mener at den ikke kan vurdere alle pressens argumenter i saken og begrunner dette med at Oslo statsadvokatembeter ennå ikke har tatt stilling til pressens klage om innsynsbegjæring, noe som må gjøres først, ifølge påtaleinstruksen.
I forrige runde tok det ett år og ni måneder år fra pressen ba PST om innsyn til Statsadvokaten avslo. Den saken gjaldt også Treholt-opptak.

- Trist

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten kaller rettens avgjørelse «håpløs».

- Det fins i dag ingen grunn til å nekte innsyn i opptakene, særlig etter at hele dommen er nedgradert. Det betyr i praksis at hele saken er nedgradert. Tingretten har vist en åpenhetslinje som lagmannsretten har avvist. Det er trist, sier Stanghelle til NTB.

Informasjonssjef Trond Hugubakken i PST vil ikke gå inn på PSTs argumentasjon i retten.

- Men vi registrerer at dommen i lagmannsretten er enstemming. En eventuell anke til Høyesterett får vi ta til etterretning, sier Hugubakken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks