Hovedinnhold

- Politiets overvåkingstjeneste brøt reglene

To tidligere POT-ansatte kritisk til etterforskningen

OFFER? To tidligere POT-ansatte mener overvåkingsstjenesten brøt reglene i etterforskningen av Arne Treholt. Foto: Jørgen Braastad
OFFER? To tidligere POT-ansatte mener overvåkingsstjenesten brøt reglene i etterforskningen av Arne Treholt. Foto: Jørgen Braastad
De to tidligere POT-ansatte som kontaktet advokat Harald Stabell sist uke, skal sitte på opplysninger om at overvåkningstjenesten ikke fulgte regelverket i jakten på Arne Treholt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det var i løpet av forrige uke de to tidligere POT-ansatte tok kontakt med advokaten. Stabell ønsker imidlertid ikke å kommentere hvilken tilknytning de to hadde til selve etterforskningen eller hvilke kritikkverdige forhold de sikter til i forbindelse med spionjakten.

Sår tvil

- Vi er i dialog med dem, og ønsker foreløpig ikke å gå i detaljer på hva som fremkommer i disse samtalene, sier Stabell til VG.

LES OGSÅ:Begjærer Treholt-aktorene inhabile

Henvendelsene betyr at det nå er fire tidligere POT-ansatte som nå sår tvil om det hemmelige politiets arbeidsmetoder under etterforskningen av Arne Treholt:

I boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» forteller en tidligere POT-ansatt at politiet fabrikkerte bevis i Treholt-saken for å få ham dømt i 1985.

Sist lørdag fortalte en tidligere etterforsker i POT om ulovlig videoovervåkning, fabrikkerte bevis og romavlytting i et anonymt intervju med Aftenposten.

Kritikkverdige forhold

I løpet av forrige uke tok to tidligere POT-ansatte kontakt med advokat Harald Stabell. De to skal ha informasjon om kritikkverdige forhold i Treholt-etterforskningen.

Kun én av de fire har foreløpig bestemt seg for å la seg avhøre av påtalemyndigheten, og det er fremdeles usikkert om de tidligere kollegene vil følge i hans spor.

BAKGRUNN:Dette er Treholt-saken

I dag begjærer Arne Treholts advokat Harald Stabell både riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad inhabile i Treholt-saken.

Del av aktoratet

- Det har sammenheng med den behandlingen min klient mener Busch og Qvigstad har gitt denne saken tidligere, sier Stabell.

Både Busch og Qvigstad var del av aktoratet under hovedforhandlingene i Treholt-saken for over 20 år siden. I løpet av de siste dagene har det vært reagert på at de også nå skal være med på å vurdere om saken skal behandles på nytt.

Tor-Aksel Busch var i kontakt med Justisdepartementet i forbindelse med habilitetsspørsmålet, men han avventer en formell inhabilitetsinnsigelse fra Harald Stabell før han kommenterer saken ytterligere.

LES OGSÅ:- En skandale om dette stemmer

- Først da kan vi se på argumentene som legges frem og vurdere om jeg er habil eller ikke, sier Busch til VG.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad avventer ytterligere kommentarer inntil innsigelsen fra Stabell foreligger formelt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks