Hovedinnhold

Tidligere POT-ansatt i avhør:

- Jeg har aldri hørt en lyd fra Treholts soverom

OVERVÅKET: Arne Treholt ante ingenting om at han hadde blitt overvåket og etterforsket før han ble pågrepet på Fornebu i 1984. I dag må han overvære Gjenopptakelseskommisjonens pressekonferanse på TV hjemme på Kypros. Foto: Jørgen Braastad/ VG
OVERVÅKET: Arne Treholt ante ingenting om at han hadde blitt overvåket og etterforsket før han ble pågrepet på Fornebu i 1984. I dag må han overvære Gjenopptakelseskommisjonens pressekonferanse på TV hjemme på Kypros. Foto: Jørgen Braastad/ VG
(VG Nett) Med mikrofoner gjemt i alt fra kjekspakker til potteplanter og kameraer både inne og ute, hadde hysj-politiet full oversikt over Arne Treholts leilighet. Men ett sted skal grensen ha gått.

Denne saken handler om:

Tips oss

I flere måneder har Gjenopptakelseskommisjonen sittet bak lukkede dører og jobbet seg gjennom avhør, bilder, analyser og dokumenter for å forsøke å finne svar på om det ble fabrikkert bevis mot Arne Treholt - og om han bør få prøvd saken sin på nytt.

I dag faller avgjørelsen.Følg pressekonferansen live på VGTV fra kl. 13.30.

LES OGSÅ: POT-etterforskere vurderer å saksøke Treholt-forfattere

Totalt 14 tidligere ansatte i Politiets overvåkningstjeneste (POT) har vært inne til avhør hos Gjenopptakelseskommisjonen. I avhørene har de avgitt detaljerte forklaringer om hvordan de systematisk overvåket Treholt. I avhørene avviser flere av dem at overvåkningen skal ha vært så grov som Arne Treholt og hans daværende kone, Kari Storækre, har fryktet.

- Det har jo vært fremstilt som om vi hadde kameraer over hele leiligheten til Treholt. Og at det ble kjørt sånne sex-show på soverommet. Men det er langt fra tilfelle, forklarer tidligere POT-ansatte Leif Karsten Hansen i avhøret hos Gjenopptakelseskommisjonen.

LES SELV: Her er de hemmelige Treholt-dokumentene

Sprikende forklaringer

Også en annen tidligere POT-ansatt avviser at han har sett bilder eller hørt noe fra soverommet til Treholt og Storækre.

- Jeg blir litt opprørt av at den... Når man leser at han liksom skal ha det til at vi har vært med videokamera omtrent under dyna hans i soverommet. Jeg kan si med hånda på hjertet for min egen del. Jeg har aldri sett et videoopptak, et bilde aldri hørt en lyd fra Treholts soverom, der har jeg aldri vært i overført betydning. Selvfølgelig aldri fysisk, men heller ikke i form av lytting eller seing på noe bilde. Men jeg skjønner det at han i sin situasjon har behov for å late som om vi har vært omtrent inne i soverommet hans, men det er ikke tilfellet altså, forklarer mannen.

LES OGSÅ: Dette er bevisene som felte Treholt

En annen POT-ansatt hevder derimot at mikrofonen fra soverommet ga svært god lyd.

- Man fikk jo med seg noe av det som skjedde der, forklarer den tidligere politimannen i avhør.

Både etterforskningsleder Ørnulf Tofte og de andre tidligere POT-ansatte som er avhørt av Gjenopptakelseskommisjonen avviser at det er blitt fabrikkert bevis.

Dersom Gjenopptakelseskommisjonen bestemmer seg for å ikke gjenoppta saken, varsler tidligere POT-etterforsker Leif Karsten Hansen at han vil vurdere å saksøke forfatterne bak boken «Forfalskningen», hvor Hansen er en av dem som blir navngitt som en av dem som blir anklaget for å ha forfalsket bevis.

LES OGSÅ: - Kommisjonen har opptrådt med maktarroganse

- Vanlig folkeskikk å varsle

Verken hovedpersonen selv eller advokat Harald Stabell ble varslet om at Gjenopptakelseskommisjonen vil konkludere i dag. For Treholt betyr det at han ikke rekker tilbake til Norge før Gjenopptakelseskommisjonen møter pressen i dag klokken 13.30.

- Nå blir jeg sittende her på Kypros å følge dette på TV, beklager Treholt overfor VG Nett.

Stabell er heller ikke imponert.

- Det hadde vært vanlig folkeskikk å varsle oss om dette tidligere, slik at man fikk anledning til å forberede seg. Dette er slettes ikke tilfredsstillende, sier Stabell.

Torsdag morgen sendte han et brev til Gjenopptakelseskommisjonen, der han anmodet om at avgjørelsen ble utsatt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks