Hovedinnhold

Innrømmet Treholt-overvåkningen for en uke siden

Spionjeger tok kontakt med statsadvokaten

BLE VIDEOOVERVÅKET: I halvannet år både romavlyttet og videoovervåket Politiets overvåkingstjeneste Arne Treholt (67) i hans egen leilighet i Oscars gate 61 i Oslo. Foto: Tore Kristiansen
BLE VIDEOOVERVÅKET: I halvannet år både romavlyttet og videoovervåket Politiets overvåkingstjeneste Arne Treholt (67) i hans egen leilighet i Oscars gate 61 i Oslo. Foto: Tore Kristiansen
For en drøy uke siden orienterte tidligere etterforskningsleder Ørnulf Tofte (88) påtalemyndigheten om det han betegner som «elektronisk overvåkning» av Arne Treholts leilighet.

Denne saken handler om:

Etter det VG kjenner til, kontaktet Tofte statsadvokat Lasse Qvigstad og informerte om metodebruken kort tid etter at den tidligere POT-etterforskeren, Per Lilleløkken (60), ble intervjuet anonymt av Aftenposten forrige lørdag. Der beskylder Lilleløkken POT for ulovlig romavlytting og videoovervåkning av Arne Treholt, samt at politiets hemmelig tjeneste har fabrikkert pengebeviset i Treholt-saken.

Aldri offentlig

Under VGs arbeid med rapporten fra Lund-kommisjonen i 1996, kom det frem at Tofte i flere omganger hadde forklart seg om overvåkningen av den spiondømte byråsjefen.

Lund-kommisjonen ble nedsatt av Stortinget 1. februar i 1994 for å granske påstander om ulovlig overvåkning av norske borgere.

Les også:Eks-KGB-topp: - Jeg hadde Treholt-pengene på pulten

Under Lund-kommisjonens arbeid forklarte Ørnulf Tofte seg en hel dag om det som ble betegnet som «elektronisk overvåkning» av Arne Treholts leilighet i Oscars gate 61 i Oslo, ifølge en sentral kilde. Dette ble aldri kjent offentlig.

- Jeg husker det godt, men vi tenkte at det var greit, sier kommisjonsmedlem og pensjonert generalmajor i Hæren, Torkel Hovland (75) til VG.

Hovland ble nylig kontaktet av tidligere kommisjonsmedlem og advokat Regine Ramm Bjerke (61) som fortalte at kommisjonens formann, Ketil Lund, hadde informert påtalemyndigheten for noen dager siden om at videoovervåkningen av Treholt ikke ble tatt med i rapporten som ble presentert for Stortinget 28. mars 1996.

- Han har forklart myndighetene om at videoovervåkning var utenfor kommisjonens mandat og at de derfor ikke ble tatt med i rapporten, sier Hovland.

Bekrefter: Tidligere etterforskningsleder Ørnulf Tofte. Foto: Aage Storløkken
Bekrefter: Tidligere etterforskningsleder Ørnulf Tofte. Foto: Aage Storløkken

Avgjørelsen står i sterk kontrast til mandatet som ble gitt:

«Stortinget oppnevner en granskingskommisjon som skal granske alle forhold i forbindelse med påstander om at Politiets overvåkingstjeneste, Forsvarets sikkerhetstjeneste og Forsvarets etterretningstjeneste, eller personer knyttet til disse tjenester, har vært engasjert i ulovlig eller irregulær overvåkning av norske borgere. De eventuelle saker og spor som måtte finnes i de offentlige tjenester, skal følges og avklares så langt dette er mulig.».

Les også:Treholt skulle rømme under VM-kamp

Tidligere høyesterettsdommer og formann i kommisjonen, Ketil Lund (70), svarte ikke på VGs henvendelser i går. I en pressemelding sendt ut i går kveld bekreftet Lund at kommisjonen kjente til videoovervåkningen. Pressemeldingen ble sendt ut etter at VG stilte spørsmål om saken.

Ukjent

Ifølge pressemeldingen var ikke videoovervåkningen omtalt i rapporten, fordi «etterforskning i spionsaker var perifert i forhold til kommisjonens primære oppgave, som var å kartlegge politisk registrering og overvåkning».

Pressemeldingen ble sendt ut av Regine Ramm Bjerke, på vegne av Ketil Lund som for tiden er i utlandet. Hun ønsket ikke å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Les også:- Frykter jeg dør før jeg blir renvasket

VG var også i kontakt med Regine Ramm Bjerke tidligere i går, før pressemeldingen var kjent.

- Jeg svarer konsekvent ikke på spørsmål om hva vi har sett eller ikke sett, hørt eller ikke hørt, hvis det ikke står noe om det i rapporten, svarte hun da.

- Hverken Tor-Aksel Busch eller jeg har vært kjent med dette og det ble ikke brukt som bevis under rettssaken, sier statsadvokat Lasse Qvigstad.

Daværende overvåkningssjef Jostein Erstad sier han først i ettertid ble kjent med romavlyttingen av Arne Treholts leilighet.

- Det var ukjent for meg at etterforskere fra POT avlyttet Treholts leilighet før det var igangsatt og gjennomført. Mikrofonen skal ha blitt plassert gjennom et hull i taket, sier Erstad.

Alvorlig

- Hvordan reagerte du da du som POT-sjef fikk vite om romavlyttingen?

- Jeg kalte inn de ansvarlige, deriblant Ørnulf Tofte, og påpekte at det skulle vært forelagt retten for godkjennelse. Slike inngrep er så alvorlige at det skal foreligge rettslig kjennelse på forhånd, sier Erstad.

- Ble det også foretatt videoovervåkning av Treholts leilighet, slik en tidligere POT-spaner hevder?

- Det vet jeg ikke, men jeg har hørt rykter om det, svarer han.

Erstad sier på spørsmål fra VG at han ikke kjenner til om det ble begått flere ureglementerte inngrep mot Treholt, men legger til:

- Det var ikke alltid de hadde den nødvendige respekt for sjefen.

Daværende etterforskningsleder, Ørnulf Tofte (88), vil ikke besvare VGs spørsmål før han har forklart seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

SAMLESIDE:Les alt om Treholt-saken her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks