Hovedinnhold

Høyesterett opphever Treholt-kjennelse

Høyesteretts ankeutvalg mener lagmannsretten må vurdere medienes krav om innsyn i lydopptak fra Treholt-saken på nytt.

Denne saken handler om:

Ankeutvalget har kommet til at Borgarting lagmannsrett begikk en saksbehandlingsfeil ved at retten ikke tok stilling til om vilkårene for innsyn materielt sett er oppfylt.

Mediene anket avgjørelsen inn for Høyesterett i desember i fjor. Lagmannsretten kom til at Politiets sikkerhetstjeneste ikke behøvde å utlevere opptak fra rettssaken mot Arne Treholt.

Lagmannsretten mente det ikke var grunnlag i straffeloven for å gi innsyn i materialet fra den lukkede delen av rettssaken.
Opprinnelig fikk norske medier medhold i Oslo tingrett, men PST anket videre til lagmannsretten, som ga PST medhold.

Mediene argumenterte med at nektelse av innsyn ville medføre krenkelse av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 10, og at dette er et inngrep i ytringsfriheten.

Mediene som står bak anken er Morgenbladet, P4, Vårt Land, Klassekampen, TV 2, Aftenposten, Norsk Redaktørforening, VG, Stavanger Aftenblad, Nordlys, Dagsavisen, Nettavisen, Dagbladet, Fædrelandsvennen, NRK, Utrop, Norsk Presseforbund og Bergens Tidende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks