Hovedinnhold

Her er de hemmelige Treholt-dokumentene

IKKE LENGER HEMMELIG: I dag ble de fem sidene i Treholt-dommen som har blitt hemmeligholdt i 26 år offentliggjort. Foto: VG
IKKE LENGER HEMMELIG: I dag ble de fem sidene i Treholt-dommen som har blitt hemmeligholdt i 26 år offentliggjort. Foto: VG
(VG Nett) I 26 år har fem sider av spiondommen mot Arne Treholt vært strengt hemmelige. Nå er de offentliggjort.

Denne saken handler om:

Om snaut to uker er det gått 26 år siden Arne Treholt ble dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel, dømt for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Selv har Treholt nektet for å ha vært en spion, men innrømmet å ha hatt møter med blant annet KGB.

SE DE HEMMELIGE TREHOLT-SIDENE I BUNNEN AV ARTIKKELEN!

Les også: Vil slippe hemmelige Treholt-dokumenter 

Fem strengt hemmelige sider

Den nesten hundre sider lange dommen ble umiddelbart gradert som hemmelig, og fem sider ble gradert som strengt hemmelige.

Det er disse fem sidene som nå er blitt frigitt av Borgarting lagmannsrett etter en begjæring fra Politiets sikkerhetstjeneste.

- Vi kommer til å offentliggjøre den i løpet av dagen. Vi legger den ut på pressesidene våre. Det er en del tekniske ting her, dommen er jo eldgammel, så vi må scanne den inn, forteller lagmann Ola Dahl i Borgarting lagmannsrett til VG Nett ved 13.30-tiden tirsdag.

Treholt til VGTV: - Hele min verden raste sammen

Setter pris på offentliggjøring

- Hva er grunnen til at den blir offentliggjort nå?

- Kan ikke gå inn på noen begrunnelse nå. Det er masse kryssende hensyn. Vi ønsker at våre dommer skal være offentlig. Nå er det blitt offentlig, og det setter vi pris på, svarer han.

VG Nett fortalte i februar i år at prosessen med å nedgradere de fem sidene var igangsatt. Nå kommer altså de hemmeligstemplede sidene kort tid før Gjenopptakelseskommisjonen skal avklare om Treholt-dommen vil bli gjenopptatt.

Les også: - Jeg er hengt ut som en simpel forræder

- Fjerner mystikken

Kommisjonsleder Helen Sæther sier offentliggjøringen av dokumentene kan bidra til å stoppe noen av ryktene som verserer om Treholt-dommen.

- Jeg synes det er bra at dommen offentliggjøres i sin helhet, slik at enhver kan se hva som er begrunnelsen, sier Sæther.

- Tror du dette kan bidra til å få vekk noe av mystikken og spekulasjonene rundt Treholt-dommen?

- Ja, det tror jeg, sier hun.

- Kunne blitt gjort for 20 år siden

Arne Treholts forsvarer, advokat Harald Stabell, sier offentliggjøringen kommer godt, men sent.

- Dette er ikke en dag for tidlig. Dette kunne de gjort for 20 år siden, sier Stabell.

Han er blant dem som har argumentert hardt for å få de topphemmelige sidene offentliggjort - rett og slett fordi det eter hans syn ikke står noe på sidene som har noen betydning for dommen.

- Ingenting oppsiktsvekkende

- De som måtte tro at disse sidene er avgjørende for forståelsen av dommen mot Arne Treholt, vil bli skuffet. Det står ikke noe oppsiktsvekkende på disse sidene, sier Stabell.

Han synes det er spesielt at hele dommen blir lagt ut nettopp nå, kort tid før Gjenopptakelseskommisjonen skal avgjøre om Treholt skal få prøvd saken sin igjen.

- Men det er bra at det blir mest mulig offentlighet rundt saken, påpeker Stabell.

LES DE HEMMELIGSTEMPLEDE SIDENE 73-77 I TREHOLT-DOMMEN HER (trykk Ctrl og + for større skrift):
Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks