Hovedinnhold

- Aldri sagt med sikkerhet at det ble fabrikkert bevis

BRITISK STØTTE: Arne Treholt kjemper for å få saken sin opp på nytt. Foto: Sara Johannessen
BRITISK STØTTE: Arne Treholt kjemper for å få saken sin opp på nytt. Foto: Sara Johannessen
(VG Nett) POT-spaneren som for alvor satte fart på påstandene om bevisjuks i Treholt-saken, sier nå at han ikke vet om det ble jukset.

Denne saken handler om:

VG skrev i dag at den 60 år gamle spaneren fra Sør-Trøndelag korrigerte forklaringen på et vesentlig punkt i et hemmelig avhør.

Boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken» satte på nytt diskusjonen om bevisjuks på dagsorden, men saken tok først av for alvor da Aftenposten publiserte intervjuet med den tidligere spaneren forrige lørdag.

I kveld snakket spaneren med media for andre gang på under en uke. Denne gangen med NRK Dagsrevyen.

- Jeg har aldri sagt med sikkerhet at det ble fabrikkert bevis, sier han nå.

- Misforstått

Intervjuet Aftenposten publiserte hadde tittelen: «Treholt-spaner: Bevis ble forfalsket».

- Korrigerer du fordi du er sliten? spør NRK.

- Nei, det er ikke det. Jeg føler det har blitt en misforståelse i det som har kommet frem, svarer spaneren stotrende.

- Endrer du nå forklaring?

- Feilen er vel at jeg har fulgt med for lite og lest for lite i avisa. Jeg har ikke orket å høre det så mye, sikkert, svarer 60-åringen.

- Nei, hva skal jeg si. Jeg har min måte å snakke på, så det er mulig at jeg kunne ha sagt det uten å tenke igjennom det, fortsetter han.

- Nå har vi i en uke gått og trodd at det er blitt fabrikkert bevis, at du er kilden til det, og at du er sikker på det. Men det har altså vært feil?

- Ja, man må si det slik, sier eks-spaneren nå.

I intervjuet med Aftenposten forklarte mannen at han var med på spaningen på Arne Treholt fra 1982 og frem til pågripelsen i januar 1984.

- En dag kom etterforskningslederen i Treholt-saken inn under lunsjen og sa at nå skulle han i banken og låne dollar for å ta bilde. Dette var etter at Treholt var arrestert, men før rettssaken, fortalte han til Aftenposten.

Stabell: - Endrer ingenting

Eks-spaneren hevdet også at han tok opp saken med etterforskningslederen. Han skal da, ifølge intervjuet han ga sist helg, ha fått følgende svar:

- Han sa at det gjelder andre regler for POT, og hvis jeg hadde problemer med det, så kunne jeg finne meg en annen jobb. Det samme sa en kvinnelig kollega. Jeg ble truet til taushet.

Advokat Harald Stabell, som representerer Arne Treholt, sier til NRK at opplysningene ikke endrer noe.

- Andre må trekke konklusjoner om hvor sikkert beviset er, i første rekke Gjenopptakelseskommisjonen, sier Stabell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks