Hovedinnhold

Tragedien i Kristiansand: – De møtte det mest brutale som livet kan gi

<p>PREGET: Rektor Magne Bjørn Sørbø er synlig preget etter onsdagens tragiske ulykke der en 12 år gammel elev omkom. I bakgrunnen skimtes elever som holder rundt hverandre og minnes sin avdøde klassekamerat.</p>

PREGET: Rektor Magne Bjørn Sørbø er synlig preget etter onsdagens tragiske ulykke der en 12 år gammel elev omkom. I bakgrunnen skimtes elever som holder rundt hverandre og minnes sin avdøde klassekamerat.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG
Torsdag morgen flagges det på halv stang utenfor Ve skole. – Vi er en skole i sorg, sier rektor Magne Bjørn Sørbø.

Tips oss

I storefri dagen i forveien dro en gruppe med syvendeklassinger til Vestjørn, 300 meter unna skolen. Sjokkerte medelever ble kort tid senere vitne til at tre av dem gikk gjennom isen. To ble hjulpet opp fra det iskalde vannet av kamerater, mens en 12 år gammel gutt var livløs da dykkere fra brannvesenet hentet ham opp.

Onsdag kveld kom meldingen om at 12-åringen døde på Rikshospitalet i Oslo. Nå forteller rektor at de gjør alt de kan for å følge opp klassekamerater og ansatte ved skolen.

– Da elevene som kom til skolen i dag ble møtt med et flagg på halv stang, hadde vi mange voksne ute som møtte barna og fulgte de inn i klasserommene. Vi så også spontane handlinger ved at elever hadde tatt med seg blomster som de la ned ved flaggstangen. Vi er en skole i sorg, sier rektor Magne Bjørn Sørbø, til VG torsdag morgen.

Sammen med kommunens kriseteam, PP-tjenesten og helsesøster, får elevene mulighet til å snakke ut om det som har skjedd. Det isbelagte tjernet som 12-åringene forsøkte å gå ut på, ligger ifølge rektor utenfor skolens område. Gårsdagens hendelse kom som et sjokk.

– Det som skjedde her kom som et lyn fra klar himmel. De har rett og slett bestemt seg for å ta en tur på egen hånd. I den alderen er det mye som er spennende. De har gått utenfor skolens område og møtt det mest brutale som livet kan gi.

Ble ikke oppdaget

Rektoren er samtidig opptatt av å berømme elevene som var sammen med 12-åringen, og sikter blant annet til jentene på land som umiddelbart ringte nødnummeret.

Elevene som var involvert i ulykken hadde ifølge Sørbø ikke gitt beskjed til noen om at de skulle gå til tjernet. Han forteller at barna vanligvis oppholder seg innenfor skolens områder i alle friminutt og at dette aldri har vært en utfordring tidligere.

– Vi har mange lærere som er ute i skolegården og inspiserer, men hvis noen ønsker å ta den veien på baksiden av skolen er det fullt mulig uten at det har blitt observert.

Saken fortsetter under bildet.

<p>BLOMSTER OG LYS: Flere personer har lagt ut lys og blomster ved tjernet der ulykken skjedde.<br/></p>

BLOMSTER OG LYS: Flere personer har lagt ut lys og blomster ved tjernet der ulykken skjedde.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG

Ingen fareskilt

Det fantes ingen fareskilt ved det isbelagte tjernet, men dette er ifølge kommunen vanlig praksis for alle små vann i regionen.

– Dette er allmennkunnskap. Det er foreldre som har ansvaret for å sørge for at barna ikke går ut på utrygg is og ikke noe generelt ansvar som kommunen tar på seg i forbindelse med slike små tjern, sier beredskapsleder Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune, til VG.

Han legger til at kommunen ikke har planlagt noen ekstraordinære tiltak i området etter ulykken onsdag.

– Nå er folk veldig oppmerksomme på den ulykken som har skjedd og at dette er et tjern som nesten ikke har is.

– Rørende møte

Onsdag kveld innkalte skolen alle 7.klassinger og deres foresatte til et møte for å diskutere den tragiske ulykken.

– Det var et rørende møte, fordi det er så mye omsorg som blir vist blant de voksne og barna. Det var bare positive tilbakemeldinger til skolen og særlig lærerne som var aktive i redningsaksjonen, sier Sørbø.

Rektoren vil også kontakte den omkomne 12-åringens familie for å uttrykke sin medfølelse og sorg. De blir inntil videre ivaretatt av personell på Rikshospitalet i Oslo.

Oppvekstdirektør i kommunen, Arild Rekve, forteller til VG at kommunen og skolen jobber med å koordinere ressursene som er nødvendige for å håndtere situasjonen som har oppstått.

– Kriseteamet har et opplegg rundt skolen og spesielt rundt de elevene som var sterkest involvert. Det er klart at de som var ute på isen og de som så dette fra land og fikk varslet, er veldig berørte. Vi har også et opplegg rundt familien som er berørt her.

<p>RETT VED SKOLEN: Vestjørn, der ulykken skjedde, ligger rundt 300 meter unna Ve skole (til venstre).<br/></p>

RETT VED SKOLEN: Vestjørn, der ulykken skjedde, ligger rundt 300 meter unna Ve skole (til venstre).

Foto: GOOGLE EARTH, @ 2016 Google

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks