Hovedinnhold

Redningsmannskaper nær tatt av nytt skred

Her går et av flere ras over riksvei 70

HER RASER DET: Flere ras stengte riksvei 70 gjennom Sunndal mandag. På bildet går et ras i retning Oppdølstranda mandag morgen. Foto: VG Nett-leser
HER RASER DET: Flere ras stengte riksvei 70 gjennom Sunndal mandag. På bildet går et ras i retning Oppdølstranda mandag morgen. Foto: VG Nett-leser
(VG Nett) Et team med letemannskaper fra Røde Kors lette i et snøskred i Sunndal mandag morgen da det ble varslet et nytt skred.

Denne saken handler om:

- Vi hadde 14-15 personer i søk da det ble ropt fra skredvakten at det kom et nytt skred. Det kom ikke helt ned, men det vi kaller et gufs av snøen kom, sier operativ leder Magne Ødegård i det lokale Røde Kors-laget til VG Nett.

Kraftig snøfall kombinert med mildvær har ført til en rekke skred i Sunndal kommune på Nordmøre mandag morgen. Riksvei 70 er stengt etter flere ras, og alle ti skolene i kommunen er stengt. Kommunen begrunner steningen med at de ikke ønsker de 1100-1200 barna ut på veiene når skredfaren er så stor som den er nå.

Vet du noe om saken?Kontakt VG Netts reporter

Satte seg fast

Tidlig mandag ble Røde Kors kalt ut for å undersøke om det befant seg folk et av skredene. Mens gruppen holdt på i skredet, ble det varslet et nytt skred samme sted. Letemannskapene måtte rømme i all hast, noe som var vanskelig i den tunge og dype snøen.

- En del av dem ble litt redde, for de satte seg fast og kom seg ikke løs. Da snøgufset kom, fikk de kvelningsfornemmelser, sier Ødegård.

Ingen personer skal være tatt av de mange skredene i området, men en rekke veier er stengt. Minst fire større ras har ifølge NTB rammet veiene. I tillegg er fylkesveiene 41, 43, 63, 92, 191, 312, 651 og 655 stengt.

Klikk her for å få flere veimeldinger

Været:Sjekk pent.no

Forrige uke:Ras, stengte veier og oversvømmelser

Tror på flere ras

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal sa tidligere i dag til VG Nett at innbyggerne i kommunen er vant til ras, men at dette raset var større enn fryktet.

- Vi lokale kunne nesten stilt klokka etter dette ut fra været vi så. Det har vært et stort snøfall over kort tid, og det er dårlig struktur på snøen. Men selv om vi er vant med ras, var dette verre enn vi hadde fryktet, sier han.

Eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) skal i løpet av formiddagen vurdere den videre skredfaren i området. Ordføreren tror imidlertid på flere ras i løpet av dagen.

- Folk vil bestandig være redde for å dra ut når det er slikt vær, sier ordføreren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks