Hovedinnhold

Julekaoset er igang - folk må stå på toget

Stappfulle juletog og uvær på fjellovergangene

JULETRAFIKK: Juletogene er veldig fulle og to studenter må sitte i midtgangen under togturen mellom Trondheim og Oslo. Det er dessuten ventet uvær på fjellovergangene i helgen. Flytrafikken ser imidlertid ut til å kunne flyte fint. Bildet fra bilkolonnen over Beiarfjellet i Nordland er fra i fjor vinter. Foto: Martin Lundsvoll og Scanpix
JULETRAFIKK: Juletogene er veldig fulle og to studenter må sitte i midtgangen under togturen mellom Trondheim og Oslo. Det er dessuten ventet uvær på fjellovergangene i helgen. Flytrafikken ser imidlertid ut til å kunne flyte fint. Bildet fra bilkolonnen over Beiarfjellet i Nordland er fra i fjor vinter. Foto: Martin Lundsvoll og Scanpix
(VG Nett) I dag er den store utfartsdagen før jul, og kaos, kø og storm skaper problemer.

Denne saken handler om:

Trondheim-studentene Martin Lundsvoll og Kirsti Haga Honningsøy sitter i midtgangen på toget til Oslo fredag og rapporterer om at toget er smekkfullt.

- Det er vanskelig å si hvor mange mennesker som står. Toget har to vogner og begge er stappfulle. Det er overhode ikke sitteplass til alle - det er knapt ståplass, sier Kirsti Haga Honningsøy til VG Nett.

Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB opplyser til VG Nett at det ikke er plassreservasjon på Rørosbanen, og at dette er grunnen til det overfylte toget.

- Det er vanligvis ikke noe som helst problem på strekningen, men i dag ble det problemer på grunn av at så mange ville ta toget, sier han.

Rakk ikke sette inn buss

Alle som ville fikk ikke være med toget fra Trondheim, og flere passasjerer kunne ikke tas med på toget fra stasjonene sørover fordi toget er fylt til randen.

- Vi rakk ikke å sette av supplerende buss fra Trondheim siden dette var en situasjon som oppsto plutselig, sier informasjonssjefen, som lover at liknende problemer ikke vil oppstå på de andre strekningene hvor det er plassreservasjon.

Lovnaden er imidlertid en mager trøst for studentene som trolig må sitte i midtgangen under hele den seks-sju timer lange togturen til Oslo.

- Vi har en lite hyggelig tur foran oss, men gjør det beste ut av det, sier Kirsti Haga Honningsøy til VG Nett.

Sjekk togtrafikken hos NSB
(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

- Mulig å få plass

- Det er mye folk som skal ut og reise, men det er ikke umulig å komme seg noe sted om man er fleksibel med avreisetidspunkt. Det gjelder på alle togstrekninger, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til VG Nett.

Han forteller at det hele tiden kommer reservasjonsendringer, og at det dermed åpner seg luker for de som er litt sent ute med å bestille.

- Om man ikke kommer seg av gårde i dag, så gjør man det i hvert fall søndag, slik det ser ut på dette tidspunktet, sier Lundeby til VG Nett.

Han legger til at NSB ikke har noen indikasjoner på at det skal bli problemer i togtrafikken til jul.

- Vi har heller ikke fått meldinger fra Jernbaneverket om at det nå skal arbeides på noen av strekningene, sier Lundeby.

Sjekk juleværet påpent.no!

Vanskelig på fjellovergangene

Vegtrafikksentralen sier folk må være forberedt på stor utfart i helgen og på tirsdag.

- Ennå har ikke den store utfarten startet, så det er ingen problemer ennå, opplyser operatøren ved Vegtrafikksentralen, som anbefaler alle som skal ut og kjøre om å sjekke vei- og kjøreforhold på strekningen man skal kjøre, i tillegg til å sjekke værmeldingen om værsituasjonen kommer til å endre seg i den nærmeste fremtiden.

Dessuten bør man undersøke om det er vinterstengte veger eller andre hindringer på strekningen man skal kjøre.

Statsmeteorolog Haakon Melhus sier til NRK at det ikke er anbefalt å krysse fjellet sent fredag kveld eller natt til lørdag. Et kraftig lavtrykk gir nemlig storm og snøfokk på de aller fleste fjellovergangene i Sør-Norge.

- Det kan være lurt å utsette turen over fjellet til etter helgen, anbefaler statsmeteorologen ifølge NRK.

Statens vegvesen understreker at det er viktig at bilen er riktig skodd for vinterforhold. Ta gjerne med kjettinger. Du bør kontrollere at du har nok drivstoff og spylervæske, og Statens Vegvesen anbefaler i tillegg å ha lykt, slepetau, spade, varme klær og fottøy, i tillegg til mat og drikke lett tilgjengelig i bilen.

Under kjøring bør man tilpasse farten etter vinterforhold, holde avstand til bilen foran og unngå unødvendig forbikjøring i kø og tett trafikk. Og til slutt: Beregn god tid!

Sjekk viktige veimeldinger hosStatens vegvesen!
(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

- Uproblematisk i flytrafikken

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen forteller at i dag, fredag før jul, er den største utfartsdagen fra flyplassen.

- I dag har vi cirka 60.000 passasjerer. Det er ikke ensomt her oppe hos oss, for å si det sånn, spøker Kobro og legger til at passasjertallet søndag kommer til å bli unormalt høyt.

- I fjor hadde vi et fryktelig kaos på akkurat denne fredagen - da var det fryktelig vær, mimrer Kobro.

Slik værmeldingen ser ut for de kommende dagene tilsier at været ikke kommer til å skape problemer.

- Hvis folk forbereder seg godt, det vil si møter opp i god tid, pakker riktig, ikke tar med seg ulovlige gjenstander og husker bestemmelsene rundt væsker i håndbagasjen, vil trafikken flyte bra, sier Kobro.

Han påpeker at det er mange barnefamilier som skal ut og reise på samme tid nå før jul, og at disse gjerne skal ha med seg mer ukurrant bagasje, som for eksempel barnevogner.

- Det tar litt ekstra tid å pakke barnevogner i dag, så møt opp i god tid, anbefaler Jo Kobro.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks