Hovedinnhold

Har levert dødsbudskap i 30 år

FULGT TIL GRAVEN: Domprost Ole Elias Hock står på gravlunden ved krematoriet i Hamar. Her har han begravet flere trafikkofre. Foto: Camilla Ryste
FULGT TIL GRAVEN: Domprost Ole Elias Hock står på gravlunden ved krematoriet i Hamar. Her har han begravet flere trafikkofre. Foto: Camilla Ryste
HAMAR (VG Nett) I snart 30 år har domprost Ole Elias Holck på Hamar gått med dødsbuskap etter trafikkulykker. - Trafikkdrapene er brutale, sier han.

Denne saken handler om:

Hedmarken, Østerdalen og Gudbrandsdalen topper statistikken over dødsulykker på veiene i fjor. Til sammen mistet 27 personer livet på veiene her. E6-strekningen som går gjennom distriktet er kjent som en av landets mest utsatte veistrekningerr.

233 liv har gått tapt i trafikken siden julaften i fjor.

Flash grafikk:Les flere av skjebnehistoriene her

Ole Elias Holck har jobbet som prest i Hamar bispedømme siden 1979. Gjennom alle disse årene har han sett sorgen og lidelsene som trafikkulykker påfører på svært nært hold.

- Det er ikke et ord jeg bruker mye, men er det noe som er jævlig, så er det alle trafikkulykkene. Det er djevelsk, det er døden som seirer, sier domprosten ettertenksomt.

Les også:Samferdselsministeren opplevde trafikkdøden på nært hold

Han kaller ulykkene for trafikkdrap. Flere titalls ganger har han måttet overbringe dødsbudskapet til trafikkofrenes pårørende.

- Du får melding fra politiet om at du må lete opp de pårørende og gå med dødsbudskap. Du har en adresse, men vet aldri hva du møter, forteller domprosten.

Brutalt

Oppgaven blir aldri en rutine.

- Nei, tvert i mot. Det blir verre etter hvert som årene går og du har sett hvor lange virkningene av trafikkulykkene er. Du ser sår som aldri vil gro, og vet at du endrer livene til de pårørende for resten av deres liv, sier Holck.

Noen ulykker har brent seg fast i hukommelsen.

- De ulykkene som sitter mest igjen er når det er de helt unge som dør - tenåringer som akkurat er ferdige med videregående og har hele livet foran seg. Det er også sterkt når en mor blir drept, og det sitter igjen en mann som ikke vet opp ned og barn som ikke begriper hva som har skjedd, sier Holck.

Møtet med de pårørende oppleves ofte som brutalt.

- Dødsbudskapet kommer alltid brutalt brått. I forhold til ved sykdom, har de pårørende ikke fått noe varsel på forhånd. Det er et brutalt brudd på alt som var planlaget, forteller domprosten.

Bekrefter en frykt

E6-ENGASJERT: Ole Elias Holck har engasjert seg i kampen for fire felts E6 med midtdelere. Foto: Camilla Ryste
E6-ENGASJERT: Ole Elias Holck har engasjert seg i kampen for fire felts E6 med midtdelere. Foto: Camilla Ryste

Ofte er de pårørende urolige, fordi den de venter på ikke har kommet frem som planlagt og de ikke har klart å oppnå kontakt på mobiltelefonen.

- Du kommer med en bekreftelse på en frykt som allerede har bygget seg opp, sier Holck.

Prestene opplever også at dødsbudskapet allerede har nådd de pårørende.

- Kommunikasjonen går svært raskt i vår tid. Vi opplever også at dødsbudskapet sprer seg til veldig mange, veldig raskt. Da blir vår oppgave å finne et sted hvor de sørgende kan samles, sier Holck.

Bedre veier

Ole Elias Holck mener myndighetene ikke gjør nok for å forebygge dødsulykker på veiene. Derfor er han blitt en engasjert forkjemper for bedre veier.

- Mye av det jeg har sett er møteulykker. E6 burde vært delt i to, med firefeltsvei for lenge siden, sier domprosten.

Han mener trafikksikkerhet ikke er en oppgave som prioriteres av myndighetene.

- Trafikken og veiene dreper, og det lar vi skje. I arbeidslivet har vi lover og regler som bygger opp en masse sikkerhet, men den sikkerheten forsvinner helt i veimiljøet. Vi har råd til å ha masse penger på bok, men ikke til å sikre vår felles infrastruktur, sier Holck.

Men han mener det er feil å legge hele ansvaret over på politikerne.

- Vi har alle et kollektivt ansvar. Det er vi som velger politikerne, sier domprosten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks