Hovedinnhold

233 liv gikk tapt i trafikken

Torill døde på E6

BIRI (VG) Harald Thorp Rice (38) og kjæresten Torill Elise Olsen (30) skulle bare kjøre til hytta. Dit kom de aldri.

Denne saken handler om:

AvMaiken Nøtsund,Andreas Arnseth,Martin Nilsen,Roar Dalmo Moltubakog Geir Olsen (foto)
På vei nordover fra Biri kom bilen deres over i motsatt kjørefelt og kolliderte med et vogntog. Torill Olsen omkom på stedet. Harald Rice ble flydd med luftambulanse til Ullevål sykehus der han lå fire uker i koma.

- Redningsmannskapet har fortalt at meg at bilen nærmest sto inni autovernet. Det var ikke noe pent syn, forteller Rice.

233 liv har gått tapt på norske veier siden julaften i fjor. VG har for første gang fått tilgang til Statens vegvesens rapporter fra 165 av dødsulykkene. Rapportene gir et skremmende innblikk i norsk trafikkvirkelighet.

Flash grafikk:Les mer om 165 av årets dødsulykker

Klokken 12 svarer Finn Harald Amundsen i Staten vegvesen på spørsmål om trafikkdødsfallene.Send inn ditt spørsmål her!

43 prosent omkom i møteulykker. 31 prosent døde i utforkjøringer. Hele 10 prosent av de døde er fotgjengere og syklister. E6 er veien som tar flest liv. Blant ulykkene VG har analysert finner vi at 36 trafikkofre mistet livet på Norges lengste europavei. De aller fleste ble drept på den delen av veien som går gjennom Østlandet. Bare i Gudbrandsdalen har antall ofre nesten blitt doblet i forhold til i fjor.

- Det har vært et forferdelig år, erkjenner distriktsveisjef Kjell Seim i Statens vegvesen Gudbrandsdalen.

Torill Elise Olsen ble et av ofrene i Gudbrandsdalen.

VG møter Olsens kjæreste på ulykkesstedet 10 måneder etter den fatale kjøreturen. Det nyforelskede paret hadde planlagt fremtiden sammen. Harald Thorp Rice tørker tårer når han tenker på kjæresten.

Artikkelen fortsetter under bildet...

BRUTALT: Bilen Harald Thorp Rice (38) og kjæresten Torill Elise Olsen (30) kjørte i kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med en trailer. Foto: Geir Olsen/Privat
BRUTALT: Bilen Harald Thorp Rice (38) og kjæresten Torill Elise Olsen (30) kjørte i kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med en trailer. Foto: Geir Olsen/Privat


- Fantastisk person

- Jeg husker Torill som en fantastisk person. Hun var alt for meg og jeg har aldri hatt det så bra som da jeg var sammen med henne. Hun stilte opp og vi hadde mye felles. Det er helt rart å tenke at hun er borte, forteller Rice.

Han husker ikke kollisjonen eller de åtte første ukene etter ulykken. En skade på hovedpulsåren til hjernen har gitt 38-åringen en hjerneskade som gjør at han i dag har problemer med artikulasjonen og sliter med korttidshukommelsen.

- Det var tøft å våkne opp og ikke huske noe fra ulykken. Vi skulle på hyttetur til Vinstra og jeg vet at det var jeg som kjørte da vi dro hjemmefra. På et tidspunkt må vi ha byttet slik at jeg var passasjer da ulykken skjedde, forteller Rice.

Før ulykken jobbet han som snekker og brannmann. Etter ti måneder som sykmeldt er han nå tilbake i 20 prosent stilling som snekker.

- Jeg var innom brannvesenet på Gjøvik for noen uker siden og traff vaktlaget som var på jobb den kvelden ulykken skjedde. De ble ganske overrasket over at jeg kom og over at jeg var i så god form som jeg er i dag, forteller Rice.

Ville bygge hus

Han hadde planlagt å bygge hus til seg og kjæresten.

- Vi hadde blitt enige om å flytte sammen så snart det var ferdig. Det er så utrolig trist at det gikk sånn som det gjorde.

- Hva tenker du når du ser på bildene fra ulykken?

- Jeg tenker at jeg har vært veldig heldig som kan leve et liv videre. Jeg håper at jeg kan bli omtrent som før, og er glad for at jeg lever, sier Rice som takker personalet på Sunnaas sykehus for at han i dag er tilbake på jobb.

- Da jeg våknet kunne jeg hverken spise, snakke, lese eller skrive. Alt var borte. Det er ganske rart å våkne opp og merke at man er helt fortapt, sier han.

38-åringen mener trafikksikkerheten er for dårlig på norske veier og synes det er på høy tid at myndighetene utbedrer landets hovedfartsårer.

- Det er stort sett møteulykkene som koster liv, og dem er det altfor mange av på E6, sier han til VG.

- Det har vært en trend de seneste årene at møteulykkene blir mer alvorlige. Det er ikke nødvendigvis slik at andelen møteulykker i forhold til totalen har økt, men heller at det er flere som drepes. Trafikken blir tettere år for år, tungtrafikken øker og det er større sannsynlighet for å møte et annet kjøretøy når en tilfeldigvis kommer over midtlinjen, sier seksjonsleder Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks