Hovedinnhold

Tony (22) satt 54 dager i fengsel uten dom

FRIKJENT: Tony Jensen (22) fra Bømlo er forbannet over at hverken politiet, kriminalomsorgen eller påtalemyndigheten har gitt ham en unnskyldning for tabben som førte ham i fengsel. Foto: PRIVAT
FRIKJENT: Tony Jensen (22) fra Bømlo er forbannet over at hverken politiet, kriminalomsorgen eller påtalemyndigheten har gitt ham en unnskyldning for tabben som førte ham i fengsel. Foto: PRIVAT
(VG Nett) Tony Jensen (22) fra Bømlo trodde anken var avvist da fengselet innkalte ham til soning. Etter 54 dager bak murene ble han frikjent i lagmannsretten.

Jensen står i den situasjonen at han er ilagt fengselsstraff, selv om Gulating lagmannsrett mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Denne saken har preget meg i ett helt år, og det året får jeg aldri igjen. Jeg har ikke fått en eneste unnskyldning og føler meg urettferdig behandlet. Jeg bor på et lite sted og da jeg kom ut igjen var ryktet mitt ødelagt. Det har vært tungt for familien min og meg, forteller Jensen til VG.

Det var lokalavisen Sunnhordland som først omtalte den spesielle historien.

Ville anke voldsdom

27. januar i fjor ble 22-åringen dømt til 90 dagers fengsel i Sunnhordland tingrett for vold. Jensen anket imidlertid dommen og leverte skrivet til det lokale lensmannskontoret. Der ble papirene liggende i 19 dager.

Siden ankefristen er 14 dager, gikk politiadvokaten utfra at dommen ikke var anket. Saken ble sendt videre til Kriminalomsorgen som fikk beskjed om å innkalle Tony Jensen til soning.

- Kort tid etter at jeg sendte inn anken, dro jeg i militæret. Da jeg fikk papiret om at jeg skulle i fengsel, så trodde jeg at anken ikke hadde gått gjennom. Jeg meldte meg til fengselet og ble satt inn, forteller 22-åringen.

- Jeg trodde jeg kunne stole på dem, men det kan man tydeligvis ikke, legger han til.

Oldemoren døde under soningen

Mens Jensen satt i fengsel uten dom, døde oldemoren hans.

Den grove feilen ble oppdaget ved en tilfeldighet da ansatte ved Bjørgvin fengsel ble tatt ut i streik i mai i fjor. Jensen skulle egentlig tilbake til fengselet etter streiken, men i den perioden han var løslatt fikk han vite at dommen ikke var rettskraftig.

Fengselet insisterte fortsatt på at han skulle sone, men 22-åringens forsvarer Kjell Petter Neset ga klar beskjed om at han kunne holde seg hjemme.

- Jeg skvatt da jeg hørte at han satt inne. Dommen var ikke rettskraftig og jeg fikk statsadvokaten til å ordne opp, sier Neset til VG Nett.

Lagmannsretten: Handlet i nødverge

Da anken ble behandlet i Gulating lagmannsrett i januar i år, ble Tony Jensen frikjent for voldstiltalen. Retten konkluderte med at 22-åringen var utsatt for alvorlige trusler og handlet i nødverge.

Jensen hadde planer om en karriere i militæret, men ble kastet ut da de ble kjent med innkallingen til fengselssoning. Senere har han fått brev om at han er uaktuell.

- Drømmen er ødelagt, forteller 22-åringen.

Varsler erstatningssak

Nå forbereder Jensens advokat et krav om en solid erstatning på vegne av 22-åringen.

- Han bør også få en unnskyldning. Det har han ikke fått ennå. I tillegg har han hatt livet på vent i ett år, sier Neset.

Assisterende regionsdirektør Leif Waage i Kriminalomsorgen Vest forteller til Sunnhordaland at de vil kalle inn 22-åringen til et møte for å forklare hva som har skjedd.

- Her har det skjedd flere svikt i rutiner, elektroniske rapporteringssystem og menneskelige feil, sier Waage til avisen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks