Hovedinnhold

Tollvesenet vil kroppsskanne flypassasjerer

Tollvesenet ønsker å innføre kroppsskannere ved norske flyplasser for å kunne ta flere narkotikasmuglere.

Tollvesenet er bekymret for økningen i det som kalles innvendig smugling. Det vil si at folk gjemmer narkotika i kroppens hulrom eller at de svelger innpakket narkotika.

VGTV:  Slik fungerer «nakenskanneren»

Narkotika gjemt i bagasje eller festet til kroppen, blir oppdaget av narkotikahunder. Men narkotika som er gjemt inne i kroppen, er umulig for hundene å finne. Tollvesenet mener derfor at kroppsskanning bør innføres i Norge, melder TV 2.

- Vi ønsker oss mobile enheter som ved hjelp av ultralyd kan avgjøre om de smugler noe innvendig, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Bruk av slike enheter vil kunne medføre langt mindre ressursbruk enn dagens kontroller, som innebærer hjelp fra politi og helsevesen, mener Røse.

Tollvesenet har ytret ønske overfor myndighetene om å få godkjent kroppsskannere.

- Vi håper å kunne ha maskinene i drift i løpet av 2012, sier Røse.

Fra før er tilsvarende maskiner i bruk ved flyplasser blant annet i Storbritannia og Nederland. EU-kommisjonen har imidlertid stanset alle nye prøveprosjekter med bruk av slike skannere i EU, skrev Daily Mail i november. Årsaken er at EU-kommisjonen avventer en rapport som skal vurdere hvorvidt bruk av slike skannere kan føre til kreft. Det er ventet at EU-kommisjonen vil legge fram en konklusjon i løpet av året.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks