Hovedinnhold

Tok sitt liv etter test hos scientologer

SV-topp Olav Gunnar Ballo mistet sin datter (20)

TOK SCIENTOLOGITEST: Kaja Bordevich Ballo (20) hadde gjennomført en personlighetstest i regi av Scientologikirken i Nica. Samme dag tok hun sitt eget liv. Foto: PRIVAT
TOK SCIENTOLOGITEST: Kaja Bordevich Ballo (20) hadde gjennomført en personlighetstest i regi av Scientologikirken i Nica. Samme dag tok hun sitt eget liv. Foto: PRIVAT
NICE/OSLO (VG) For drøye to uker siden tok Kaja Bordevich Ballo (20) sitt eget liv - få timer etter at hun hadde fått et knusende resultat på en personlighetstest i regi av Scientologikirken.

Nå gransker politiet i den sørfranske byen Nice - hvor Kaja studerte ved universitetet i Nice i Sophia Antipolis - den omstridte kirkens befatning med saken.

Kajas far er den markante politikeren Olav Gunnar Ballo (SV), mangeårig stortingsrepresentant, visepresident i Odelstinget og uredd helsepolitisk talsmann for sitt parti. Gift med Ballo og Kajas stemor er Heidi Sørensen (SV). Sørensen er tidligere leder i Naturvernforbundet og stortingsrepresentant, nå statssekretær i Miljøverndepartementet.

Har du historie du ønsker å fortelle om Scientologi-bevegelsen?Kontakt VG Netts journalister her!

Opplysningene VG bringer i dag, er trykket i forståelse med Ballo selv, og resten av Kajas familie.

I SORG: SV-politiker Olav Gunnar Ballo mistet datteren Kaja for to uker siden. Foto: FRODE HANSEN
I SORG: SV-politiker Olav Gunnar Ballo mistet datteren Kaja for to uker siden. Foto: FRODE HANSEN

- Opplysningen om Scientologitesten er kjent gjennom prestens tale i begravelsen. Den kan jeg bekrefte. Men på grunn av nærheten i tid til dødsfallet, ønsker jeg ikke å gå inn i, og kommentere andre enkeltheter nå, sier Olav Gunnar Ballo til VG.

Kaja døde 28. mars, og ble begravet fra Grefsen kirke sist fredag. En stor venneflokk fulgte henne til graven. Mange var også til stede under en minnehøytid på Stortinget samme ettermiddag.

Personlighetstest

Ifølge opplysninger VG har fått, ble koblingen til Scientologene gjort etter at familien fant en ferdig utfylt personlighetstest og scientologikirkens analyse av det de mener er hennes personlighet, inne på Kajas 17 kvm store hybel etter hennes død.

LES OGSÅ:- Hun oppsøkte oss

Testen var påført klokkeslett og dato: Den var tatt samme dag som dødsfallet. Scientologikirken har lokaler kun få meter unna studenthjemmet hvor Kaja bodde.

Henrik Møinichen (19), studievenn av Kaja, forteller til VG at han gikk sammen med Kaja til universitetet og undervisning klokken ni fredag 28. mars.

- Etter min mening var hun helt vanlig. Hun deltok i timen som vanlig, pratet og var glad, sier Møinichen til VG.

Da undervisningen i fransk for utlendinger var slutt klokken 11, dro Henrik til flyplassen i Nice for å møte sin far. Henrik bor på nabohybelen til Kaja. Det siste han hørte, var at hun gikk inne på hybelen sin i tre-fire tiden på ettermiddagen. Resten av dagen var han ute av hybelen sammen med sin far.

Etter det VG kjenner til skal heller ikke andre venner eller bekjente ha vært i kontakt med 20-åringen mellom klokkeslettet for testen, og det tidspunktet hvor hun ble funnet død.

Sårbart punkt

- Testen ble funnet hjemme hos henne av familien. Etter at hun var ferdig på skolen har jeg hørt at hun gikk for å kjøpe noen klær. Så skal hun ha kommet i kontakt med Scientologi Kirken, sier Møinichen.

Etter det VG får opplyst fikk Kaja et ekstremt dårlig resultat på testen.

- Jeg har en følelse av at det plutselig må ha skjedd noe, at de har truffet et sårbart punkt. Personlig mener jeg at Kaja hadde vært i live i dag om hun ikke hadde hatt kontakt med scientologene. Jeg hadde inntrykk av at hun hadde det fint i Nice. Hun snakket ofte om fremtiden og sine planer ved universitetet, sier Møinichen.

LES HELE SAKEN I DAGENS VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks