Hovedinnhold

Rørosbanen manglet sikringssystemer

Mens de fleste andre jernbanestrekninger her i landet er utstyrt med et 3-dobbelt sikringssystem mot slike ulykker, manglet Rørosbanen to av de viktigste.

Denne saken handler om:

Trafikken på Rørosbanen styres fra en togledersentral på Hamar. Her kan personellet hele tiden se på en skjerm hvor togene befinner seg. Det er rutine at passeringsstedene for to tog endres på grunn av forsinkelser. Dette gjøres i togledersentralen blant annet ved hjelp av rødt og grønt lys.

Hvis et tog av en eller annen grunn passerer et rødt lys, har alle jernbanestrekninger unntatt Rørosbanen, Raumabanen og deler av Nordlandsbanen en Automatic Train Control (ATC) som stanser et tog som kjører mot rødt. Det er det viktigste sikkerhetstiltaket, men i Østerdalen manglet det, forteller NTB.

Dieselbaner
Et annet forhold er at på de tre dieselbanene - Raumabanen, Nordlandsbanen og Rørosbanen - kan ikke togene stanses utenfra ved å kutte strømmen i nettet. Dersom togledersentralen på Hamar har oppdaget at ett eller begge togene kjørte feil, er den eneste mulighet for kontakt en intern radiokommunikasjon som må bekrefte anrop. Kommisjonen skal nå kartlegge hva som har skjedd, men på forhånd kan det sies at denne radiokontakten ikke er den beste sikkerhet når marginene er små og sekundene raser.

Skal ikke kunne skje
Informasjonsssjef i Jerbaneverkets Region Øst, Kjell Bakken, bekrefter overfor NTB at radiotelefonen var den eneste mulighet toglederen hadde for å komme i kontakt med lok-føreren. Han sier også at det tar litt tid å bruke telefonen, selv om den er helt ny og moderne. -Hvis skiltene er stilt riktig,og de blir fulgt, skal det likevel ikke kunne skje slike ulykker, sier Bakken. Han bekrefter også at det er toglederen på Hamar som har ansvaret for å stille signalene riktig på Rørosbanen.

Jernbaneverkets ansvar
Om ansvarsforholdene generelt sier Bakken at Jernbaneverket er å sammenlikne med Luftfartsverket. En togleder har i praksis samme ansvar som en flygeleder og en flyver kan forsåvidt sammenliknes med en lok-fører.

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll sier at regjeringen vurderer å sette ned en bredt sammensatt ulykkeskommisjon etter togulykken på Rørosbanen tirsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks