Hovedinnhold

To tilfeller av E. coli på St. Olavs hospital

KAN VÆRE FARLIG: Slik kan E. coli-bakterier se ut. Foto: Henning Sørum, Norges Veterinærhøgskole
KAN VÆRE FARLIG: Slik kan E. coli-bakterier se ut. Foto: Henning Sørum, Norges Veterinærhøgskole
(VG Nett) To barn under fem år er skrevet ut av sykehuset etter å ha vært innlagt med E. coli-smitte.

FAKTA: E. coli-enteritt

  • Escherichia coli, mest kjent som E. coli, finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen.
  • Det finnes noen grupper av E. coli som ikke naturlig befinner seg i tarmen, og som kan forårsake tarminfeksjoner hos mennesker.
  • De fire vanligste er EHEC, EIEC, EPEC og ETEC.
  • EHEC-infeksjon er antagelig mer vanlig i industriland enn i utviklingsland. Infeksjonen ble påvist første gang i 1982, og har forårsaket elleve utbrudd i Norge. For spesielt barn og eldre kan infeksjonen gi alvorlige komplikasjoner i form av hemolytisk-uremisk syndrom.
  • EIEC er endemisk hovedsakelig i utviklingsland, men kan også opptre i industrialiserte land. EIEC-sykdom er i Norge en importsykdom som både klinisk og bakteriologisk kan ligne på shigellose.
  • EPEC er den eldste erkjente diaréfremkallende E. coli-gruppen, og ble først gang påvist på 1940-tallet som årsak til utbrudd av alvorlig spedbarnsenteritt i institu¬sjoner. Utbrudd er sjelden i industriland, men EPEC er den mest vanlige årsaken til enkelttilfeller av E. coli i Norge.
  • ETEC er en vanlig årsak til turistdiaré hos personer fra industrialiserte land som besøker utviklingsland, men er også viktig årsak til diaré hos barn i utviklingsland. Kilde: Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet mistenker ikke utbrudd foreløpig, men undersøker tilfellene nærmere for å se om det kan være noen sammenheng mellom dem.

Barna var smittet med EHEC-infeksjon. Det er til nå registrert 11 utbrudd av EHEC-infeksjon her til lands.

- De to barna i alderen null til fem år er utskrevet fra sykehuset nå. De var fra Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, og det undersøkes nå om det kan være en sammenheng mellom de to. Foreløpig mistenker vi ikke utbrudd, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Haugen ved St. Olavs hospital til VG Nett.

Line Vold, seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, forteller til VG Nett at undersøkelser i etterkant av rapporterte E. Coli-tilfeller er helt normalt.

- Vi har faste rutiner på hvordan vi går fram dersom det meldes om E. coli-smitte. Nå jobber det lokale helsevesenet med å finne ut om det kan være matsmitte for eksempel, og dersom de finner en sammenheng mellom de to smittetilfellene får vi vurdere hvorvidt det er snakk om et utbrudd, sier Vold.

- Det trenger ikke være snakk om større utbrudd hver gang noen får E. coli-infeksjon. De siste to årene har vi hatt rundt 50 smittetilfeller i året, mens siste store utbrudd var i 2009.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks