Hovedinnhold

To døde av «norsk» influensamutasjon i Frankrike

SVINEINFLUENSA: Slik ser viruset ut gjennom et mikroskop. Foto: HANDOUT
SVINEINFLUENSA: Slik ser viruset ut gjennom et mikroskop. Foto: HANDOUT
(VG Nett) Franske helsemyndigheter kunngjorde fredag at to pasienter har dødd av det de mener er det muterte viruset som er funnet i Norge.

Det melder det franske nyhetsbyrået AFP ifølge avisen Le Monde.

- Dette er en mutasjon Norge nylig rapporterte om, heter det i uttalelsen.

BAKGRUNN:- Mer aggressivt svineinfluensavirus påvist i Norge

Dødsfallene i Frankrike skal ha skjedd i to forskjellige byer. Totalt har 76 personer mistet livet som følge av svineinfluensa i Frankrike.

Lenger ned i luftveiene

SJEKKER NORSKE: Folkehelseinstituttet og overlege Bjørn Iversen vil nå kartlegge norske svineinfluensasmittede for å finne ut mer om mutasjonen. Foto: SCANPIX
SJEKKER NORSKE: Folkehelseinstituttet og overlege Bjørn Iversen vil nå kartlegge norske svineinfluensasmittede for å finne ut mer om mutasjonen. Foto: SCANPIX

- Dette er omtrent som forventet, sier overlege ved Norsk Folkehelseinstitutt, Bjørn Iversen, til VG Nett.

Mutasjonen, som er funnet hos totalt tre pasienter i Norge, to av dem døde, påvirker trolig virusets evne til å feste seg dypere ned i luftveiene. Mutasjonen fanget særlig interesse, og ble rapportert videre til Verdens helseorganisasjon (WHO). Men mutasjonen er ikke «norsk» i den forstand at den kun er funnet her. Den er påvist i flere land, blant annet Japan, Mexico, USA og Kina. Ikke alle som har vært smittet med det muterte viruset på verdensbasis har dødd.

LES OGSÅ:Vil sende svinedyr influensaregning til staten

Det er så langt ikke noe som tyder på at det smitter fra menneske til menneske. Prøvene tatt på de norske som har vært smittet, tyder på at viruset har mutert etter at personen er smittet. Altså er det opphavsvarianten av svineinfluensaen som først har smittet. Hva som fører til at viruset muterer hos den enkelte, vet man ikke.

Sjekker smittede i Norge

Nå kartlegger norske helsemyndigheter svineinfluensasyke for å prøve å finne ut mer om svineinfluensaen.

- Vår hovedteori er at viruset oppstår hos syke. Vi har utviklet raskere tester for å påvise denne mutasjonen, og ønsker nå å undersøke pasienter, både de som har vært alvorlig og mindre alvorlig syke, om de kan ha hatt den. Så langt har vi undersøkt rundt 80 utenom de tre påviste, og ingen av disse har hatt viruset, sier Iversen.

Mutasjonen, på fagspråket kalt D222G, har for øvrig ingen konsekvenser for vaksinen som nå gis til den norske befolkning for å begrense svineinfluensaen.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks