Hovedinnhold

To brokollapser - ett prosjekteringsselskap

2013: Brokollaps i Trondheim
I dag: Brokollaps ved Sjoa

<p>KOLLAPSET: Den relativt nye limtrebroen kollapset mens tømmerbilen var på vei over. Foto: Bård Bårdløkken / NTB scanpix</p>

KOLLAPSET: Den relativt nye limtrebroen kollapset mens tømmerbilen var på vei over. Foto: Bård Bårdløkken / NTB scanpix

Reinertsen AS hadde ansvaret for prosjekteringen av broen som kollapset ved Sjoa. Selskapet fikk i 2014 bot for ulykken som kostet to menneskeliv utenfor Trondheim.

Den nye limtrebroen over nye E6 kollapset i ettermiddag, mens en tømmerbil kjørte over.

– Det er altfor tidlig å si noe om årsakssammenhengen, men broen var dimensjonert for en totallast på 65 tonn. Tømmerbilen veide rundt 31 tonn, sier Øyvind Moshagen, prosjektleder i Statens Vegvesen for E6 Biri-Otta.

Han bekrefter at det var Reinertsen AS som hadde ansvaret for prosjekteringen og de tekniske beregningene av broen.

Broen som nå knakk sammen er en såkalt fagverksbru, med en lengde på 49 meter.

Vil ikke spekulere

Administrerende direktør Rune Abrahamsen i Moelv limtre AS, som har laget og levert broen, er på vei opp til ulykkesstedet.

– Broen var dimensjonert for full veitrafikklast. Vi har levert 200 limtrebruer siden 1993, det har overhodet ikke vært ulykker av denne typen. Det har ikke vært noen problemer med å tåle belastningen fra både sivil og militær trafikk, sier Abrahamsen.

Han vil ikke spekulere i hva som kan være årsaken til ulykken.

– Vi vil ikke tro noe som helst, dette må granskes. Vi stiller oss til disposisjon for vegvesenet på alle måter vi kan. Først og fremst er vi veldig glade for at ingen mistet livet, og at det har gått så bra som det kunne.

Foretaksstraff etter dødsulykke

– Jeg kan bekrefte at vi har prosjektert denne broen for Statens vegvesen, men jeg kan ikke si noe mer enn det. Jeg må henvise til dem, sier administrerende direktør Erik Reinertsen til VG.

Reinertsen AS vedtok i 2014 en foretaksstraff på fem millioner kroner etter at en bro kollapset utenfor Leangen, der to mennesker mistet livet.

<p>SVIKTET: Bro under bygging på E6 ved Leangen kollapset og falt ned på Ladeforbindelsen.<br/></p>

SVIKTET: Bro under bygging på E6 ved Leangen kollapset og falt ned på Ladeforbindelsen.

Foto: Thor Nielsen, VG

I mars 2012 omkom en polsk bygningsarbeider da et betongelement og til sammen 50 tonn bygningsmasse raste ned i forbindelse med et prosjekt på Brattøra i Trondheim.

Direktoratet for byggkvalitet vurderte delvis tilbaketrekk av den sentrale godkjenningen til entreprenøren etter de to ulykkene, men lot seg overbevise av at selskapet hadde gått gjennom alle rutiner og systemer.

Politiet etterforsker

Innlandet politidistrikt har satt i gang etterforskning etter brokollapsen. Politiet har foretatt undersøkelser på stedet i dag.

– Vi etterforsker saken videre torsdag, i tett samarbeid med Arbeidstilsynet og ekspertise på området, sier fungerende lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Reidar Gaarden.

Politiet har også fått snakket kort med sjåføren av tømmerbilen, en mann i 60-årene, før han ble kjørt til sykehus.

– Det eneste jeg fikk høre fra patruljen, var at han klaget på smerter i ryggen. Bilen gikk heldigvis rett ned, og rullet ikke rundt, sier Gaarden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks