Hovedinnhold

To av ti 16 år gamle jenter presset til sex

Nesten to av ti 16 år gamle jenter har følt seg presset til å ha sex - ofte av langt eldre gutter og menn.
Dette kommer frem i en ny undersøkelse, utført ved Folkehelsa av professor Bente Træen.

Gjennom tre år (1999-2001) har 1183 grunnskoleelever i Nordland blitt stilt spørsmål om seksualitet og seksualvaner. Studien, som VG har fått tilgang til, blir presentert i neste utgave av tidsskriftet «Sosiologi i dag».

Resultatene fra studien viser at 18 prosent av jentene i 10. klasse har følt seg presset til å utføre seksuelle handlinger de egentlig ikke hadde lyst til.

Yngre enn 13 år

Fire prosent av jentene oppga at de har hatt sex som følge av press før fylte 13 år.

Træens studie samsvarer med tilsvarende undersøkelser fra andre land. De viser at mellom 12 og 17 prosent av jentene og 5-8 prosent av guttene har opplevd mer eller mindre alvorlige former for seksuelle krenkelser.

- 18 prosent er mye, men det er viktig å understreke at vi med seksuelt press ikke bare tenker på alvorlige former for press, som voldtekt. Det er snakk om mange former, blant annet at jenter ofte vegrer seg for å si nei av redsel for at gutten skal gå fra dem, påpeker professoren.

Hun fant i sin studie at jenter som hadde sex med eldre gutter eller menn, var spesielt utsatt for seksuelt press.

40 prosent av dem som hadde sitt første samleie med en partner som var minst syv år eldre, hadde opplevd seksuelle krenkelser - mot 13 prosent blant dem som hadde sin debut med en jevnaldrende partner.

- Mange tror ikke de klarer å si fra til partneren om at de ikke vil ha sex. De forventer også ofte å få skyldfølelse om de sier stopp. Noen må fortelle dem at det å si A ikke nødvendigvis betyr at man sier B, sier Træen.

Også gutter

Træens studie har like mye fokus på at gutter i pubertetsalder også opplever å bli presset til å gjøre ting de egentlig ikke vil.

- Så mange som seks prosent av guttene i vår undersøkelse sier de har opplevd seksuell krenkelse. I en undersøkelse fra Vestfold i 1990 var det ingen gutter som sa de hadde følt seg presset til sex, påpeker hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks