Hovedinnhold

Tiltalt (19) om Trygdekontoret: - Jeg fikk betalt for å stille

POPULÆR: Turboneger-medlem Thomas Seltzer har gjort stor suksess med programmet Trygdekontoret. FOTO: TERJE BRINGEDA
POPULÆR: Turboneger-medlem Thomas Seltzer har gjort stor suksess med programmet Trygdekontoret. FOTO: TERJE BRINGEDA
OSLO TINGHUS (VG Nett) 19-åringen sier i retten at NRK gjorde flere opptak med ham da han skulle intervjues om hvordan han hadde lurt menn i sexfella.

Dette er saken

  • To menn på 19 og 26 år og to kvinner på 19 og 21 står tiltalt i Oslo tingrett for å ha lurt åtte menn i en sexfelle.
  • Mennene har blitt lokket til å møte de to kvinnene etter chatting på nettet. Da møtet fant sted ble mennene brutalt ranet og truet.
  • Saken ble avslørt da to av mennene gikk til politiet i stedet for å betale ut beløp på over 100 000 kroner.
  • Alle de fire erkjenner straffskyld etter tiltalen og er villig til å betale både erstatning og oppreisning til mennene.

- De var ikke fornøyde. De gjorde flere opptak før de var fornøyd, sier den tiltalte 19-åringen i retten.

Han er den hovedtiltalte i saken, der han er anklaget for å ha presset menn i en sexfelle. Med seg har han hatt to unge kvinner som lokkeduer.

I retten forklarte 19-åringen bakgrunnen for hvordan programmet kom i orden:

- Jeg fikk vite av en bekjent at de skulle ha et program i NRK. Vedkommende jobber der, sier 19-åringen om hvordan han ble en del av Trygdekontor-programmet som ble sendt på NRK den 25. oktober 2011.

LES OGSÅ: Sexoffer til VG: - Trodde jeg skulle dø

Intervju

I dette programmet lot han seg intervjue av Leo Ajkic om hvordan han hadde gått frem da han hadde lurt menn i sexfella. Med flir og med latter fortalte han at norske menn var feige og at den utenlandske alfahannen kom til å overkjøre den norske mann i eget land.

Både Ajkic og den tiltalte, som da var 17 år, lo da han fortalte om hvordan han hadde ranet menn som trodde de skulle kjøpe sex fra to jenter i Oslo.

- De dukker opp i en leilighet etter å ha avtalt en sum, så hisser jentene dem opp og får dem til å kle av seg. Når de er nakne, sender jentene meg en sms. Da kommer jeg og tar en hammer som ligger i et skap like ved inngangsdøra. Da setter de seg fort ned igjen, fortalte han i programmet.

- Kan du si noe om forarbeidet til programmet, spurte hans forsvarer Annette Barlinn.

- Jeg ble kontaktet en uke i forveien. Jeg ville ned på NRK og høre hva programmet handlet om. De kjører flere rare debatter, og har mange spesielle program i Trygdekontoret, forteller 19-åringen i retten.

- De sa at programmet skulle handle om innvandrermannen. Jeg hadde da allerede fortalt Thomas Seltzer hva jeg hadde gjort. Han satt og lo av det jeg fortalte om sexfellene, sier 19-åringen i retten.

LES OGSÅ: Sexfelle-offer om lokkeduene: - De må ha kjent til volden

Mannsrollen

Tiltalte fortsatte:

- De sa : Kan ikke du vinkle det dithen at du rakker ned på norske menn? De sa jeg måtte gjøre det med egne ord. De kjørte også en audition der jeg skulle øve på å rakke ned på den norske mannen, sier 19-åringen.

- Men de var ikke fornøyde, de ville jeg skulle rakke ned enda mer. Jeg fikk betalt 1500 kroner og jeg fikk betalt for taxien hjem etterpå, sier 19-åringen.

Han sier ikke noe om hvem som ga ham det konkrete tilbudet.

- Det var Leo Ajkic som skulle intervjue meg, sier 19-åringen.

De ville jeg skulle rakke veldig ned på nordmenn fordi de skulle ha et program om mannsrollen, sier 19-åringen.

LES OGSÅ: Frøken-Norge-modell: - Vi skulle selge oss som horer

- 1500 kroner

Han jeg kjente visste at jeg var blakk, og at jeg trengte penger.

- Det tilbudet om 1500 kroner var et bra tilbud, det var derfor jeg var med på programmet. Jeg tenkte at jeg kunne bruke pengene til å spise litt bra de neste dagene. Jeg var jo helt blakk, sier 19-åringen som på den tiden nettopp var løslatt, etter en tid i varetekt.

- Det var de som ba meg å si den norske alfahannen. Jeg er sikker på at det var Thomas Seltzers ord. De gjorde en rekke opptak før de var fornøyd, sier 19-åringen.

Programleder for Trygdekontoret, Thomas Seltzer, sier at han ikke kan kommentere saken, og ber VG ta kontakt med sjefer i NRK.

- Symbolsk oppmøtehonorar

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier at det er vanlig å utbetale et oppmøtehonorar til personer som lar seg intervjue hos NRK.

- Dette er et symbolsk oppmøtehonorar som vi betaler uten problemer, sier Halvorsen til VG.

Han sier at han ikke kjenner til den nøyaktige summen for honoraret.

- Syntes du det er problematisk at dere betaler intervjuobjekter?

- Det er ikke det vi gjør, men når folk stiller til intervju med NRK er det vanlig at vi dekker de utgiftene de har for å møte opp, sier Halvorsen og legger til:

- Det er snakk om et oppmøtehonorar, ikke betaling for intervju. Dette er uproblematisk og noe vi gjør hver dag.

19-åringens forsvarer Annette Barlinn sier følgende om klientens oppreden på Trygdekontoret:

- Jeg oppfatter at disse pengene var penger han fikk fra NRK for å stille opp, sier Barlinn til VG.

- Hva synes du om det?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Barlinn.

Offer: Burde vært saksøkt

Ett av ofrene i retten som forklarte seg om hvordan det var å gå i sexfella, reagerte sterkt på innslaget på Trygdekontoret.

- Jeg har sett deler av programmet. Det opplevdes krenkende . Vi var dumme, ja, men ingen fortjener den behandling vi fikk. Jeg mener en så stor TV-kanal som NRK ikke burde gjøre slikt. De burde vært saksøkt, sier 40-åringen.

Han fortalte i retten hvordan hele livet hans var blitt forandret etter behandlingen han hadde fått av ranerne.

- Jeg sover nesten ikke om natten. Jeg er ødelagt etter denne hendelsen. Jeg klarer ikke å gjøre jobben min godt nok. Jeg avstår fra å ta jobbavtaler. Jeg går omveier når jeg ser hunder. Dette forandret livet mitt, fortalte den gråtkvalte 40-åringen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks