Hovedinnhold

- Tilliten står på spill

UTVALGET: Ekspertutvalget som skal granske stortingspensjonene hadde sitt første møte mandag. Utvalget består av leder Asbjørn Kjønstad (f.v.), Bror Petter Gulden og Anne Käte Grøholt. Foto: Scanpix
UTVALGET: Ekspertutvalget som skal granske stortingspensjonene hadde sitt første møte mandag. Utvalget består av leder Asbjørn Kjønstad (f.v.), Bror Petter Gulden og Anne Käte Grøholt. Foto: Scanpix
- Tilliten til de folkevalgte står på spill, sier professor Asbjørn Kjønstad som leder utvalget som skal granske stortingspensjonene.

Stortingets pensjonsordning

 • Den ordinære pensjonen for stortingsrepresentanter slår inn ved 65 års alder med en opptjeningstid på tolv år, ikke 40 som i folketrygden.
  • Pensjon innvilges også til tidligere representanter under 65 år, når alder og tjenestetid på Stortinget til sammen overstiger 75 år. Dette er den såkalte 75-årsregelen. Da får ekspolitikerne 431.640 kroner i årlig pensjon (66 prosent av full lønn).
   • I tillegg kan de ha «sporadisk inntekt», men pensjonen avkortes dersom denne inntekten overstiger stortingspensjonen.
    • Det er den enkeltes ansvar å rapportere inn hva han eller hun tjener ved siden av pensjonen.
     • Pensjonsordningen har vært basert på tillit, noe Riksrevisjonen finner mangelfullt. Systemet er administrert av politikerne selv, gjennom et eget pensjonsstyre.
      • Når representanten er over 65 år, kan han eller hun ha ubegrenset inntekt i tillegg til pensjonen, uten at den avkortes.
       • Pensjonsordningen for stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen blir vurdert av et utvalg nedsatt av Stortingets presidentskap.
       • Utvalget ledes av fylkesmann Sigbjørn Johnsen, tidligere stortingsrepresentant og finansminister for Ap.

Mandag hadde ekspertutvalget som skal granske stortingspensjonene det første møtet på Stortinget. Det er første gang deler av Stortingets virksomhet skal undersøkes av en uavhengig ekspertkomité.

- Det er mye som står på spill i denne saken, ikke minst tilliten til de folkevalgte, sier Kjønstad.

Skulle det dukke opp helt ekstreme forhold underveis, vil ekspertgruppen kunne anmode Stortingets presidentskap om å ta forholdet opp med Økokrim, opplyser jussprofessoren.

- Vår oppgave er å rapportere til Stortingets presidentskap, ikke til Økokrim. Men nå må vi først se på hva som skjuler seg i det materialet vi skal gjennomgå, sier utvalgets leder.

Partiet Rødt har anmeldt seks tidligere stortingsrepresentanter for mulig pensjonsbedrageri etter at det ble kjent at Riksrevisjonen mener at de seks til sammen har fått utbetalt 5,6 millioner kroner for mye i stortingspensjon.

Tillit

Foruten professor Kjønstad består ekspertutvalget av studierektor Bror Petter Gulden ved Handelshøyskolen BI og direktør Anne Käte Grøholt i KLP. Advokat og statsautorisert revisor Helge Skogseth Berg skal være sekretær for utvalget. Han har bakgrunn fra blant annet Økokrim.

- Dersom det er snakk om å fastslå at noen stortingspensjonister har mottatt uberettiget pensjon, skal de det måtte gjelde få anledning til å legge fram sin sak for ekspertutvalget, fastslår Kjønstad.

Han sier at utvalget vil ta hensyn til personvernet, taushetsplikt og rettssikkerhet for pensjonistene.

Ti år

Utvalget har fått et bredt mandat og skal gjennomgå alle forholdene ved Stortingets pensjonsordning. Ekspertene skal vurdere utbetaling av alderspensjon etter «75-årsregelen», de skal også gjennomgå praktisering av loven som Stortingets pensjonsutvalg har lagt til grunn, samt se på de administrative rutinene. Alle utbetalinger av stortingspensjon de siste ti årene vil bli gjennomgått.

Ekspertgruppen skal avgi sin rapport til presidentskapet innen utgangen av året.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har bedt presidentskapet om å bli orientert om ekspertutvalgets arbeid, og vil få den ferdige rapporten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks