Hovedinnhold

Tidligere lensmann dømt til fengsel for voldtekt

SIKTET: Den erfarne politimannen er siktet for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuelle tjenester fra tre kvinner. Foto: Foto:
SIKTET: Den erfarne politimannen er siktet for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg seksuelle tjenester fra tre kvinner. Foto: Foto:
(VG Nett) Den erfarne politimannen har utnyttet sin stilling for å ha sex med flere kvinner, mener retten.

Eiker, Modum og Sigdal tingrett har dømt mannen til fire års fengsel for voldtekt av to kvinner og utnyttelse av stillingen som politimann for å skaffe seg sex med til sammen seks kvinner. I tillegg fradømmes han retten til å jobbe i politiet.

Han må også betale kvinnene til sammen 490.000 kroner i oppreisning.

Den tidligere konstituerte lensmannen (52) nektet straffskyld på alle punkter. Han ble frikjent for to av tiltalepunktene som går på misbruk av stillingen.

LES OGSÅ:Lensmann tiltalt for voldtekter av berusede og sovende kvinner

- Utnytter sårbare kvinner

«Retten mener at tiltalte har vist en fullstendig manglende forståelse av sine egne grenser i forhold til dem som han har møtt i sitt arbeid. Saken viser også at tiltalte i betydelig grad har satt sine egne ønsker og behov foran andre medmenneskers behov, og han har i en rekke tilfeller utnyttet den sårbare situasjon som disse befant seg i», skriver retten i dommen.

Det blir også trukket frem av 52-åringen hadde spesialkompetanse på overgrepssaker.

«Et ytterligere straffskjepende moment er at tiltalte hadde spesiell kompetanse på seksuallovbrudd ved at han var særlig kontaktperson for dette området i sitt distrikt», skriver dommeren videre.

LES OGSÅ:Spesialutdannet innen overgrepssaker

Anmeldt til Spesialenheten

25.mai i fjor ble han anmeldt av en kvinne som følte seg utnyttet seksuelt. Spesialenheten for politisaker ble koplet inn i saken, og etter etterforskning og avhør ble flere kvinner inkludert i tiltalen mot mannen.

Han er nå dømt for tre tilfeller av voldtekt, for ved fire anledninger å ha misbrukt stillingen for å skaffe seg sex, og for to forsøk på det samme.

«- Retten finner at alle disse er å anse som alvorlige tillitsbrudd, ikke bare på grunn av at de er begått av en polititjenestemann, men også fordi tiltalte ved flere anledninger påtok seg nærmest en terapeutrolle ved siden av sine politioppgaver», skriver retten.

Dommen ble anket på stedet.

- Vi er uenige i hvordan retten har vurdert bevisene og bevisbyrden, sier forsvarer Martin Smith.

LES OGSÅ:Tidligere lensmann nekter for voldtekt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks