Hovedinnhold

Bistandsadvokaten til pubvoldtektsoffer:

- Terskelen for voldtekt har blitt lavere

(VG Nett) - Terskelen for overfallsvoldtekter er blitt lavere. Det mener bistandsadvokaten til den 18 år gamle kvinnen som i helgen ble voldtatt på et utested i Lillestrøm.
BEKYMRET: Bistandsadvokat Gunhild Lærum mener voldtektene bare blir råere og rårere. Foto: Mattis Sandblad (arkiv)
BEKYMRET: Bistandsadvokat Gunhild Lærum mener voldtektene bare blir råere og rårere. Foto: Mattis Sandblad (arkiv)

Bistandsadvokat Gunhild Lærum roper et varsku over det hun mener er en negativ utvikling, der stadig flere blir utsatt for mer eller mindre tilfeldige overfallsvoldtekter av personer de ikke kjenner.

- Disse voldtektene oppleves ofte som grovere, fordi offeret er tilfeldig valgt. Slike rå voldtekter er erfaringsmessig svært vanskelig å takle for offeret. Det virker som at gjerningsmennene stadig tar større risikoer. Å voldta noen på et så offentlig sted som en pub viser at terskelen er blitt lavere, sier Lærum til VG Nett.

Hun mener at ingenting er trygt lenger.

- Man kan ikke engang være på et diskotek uten at man må være to stykker når man går på do, eller går for å hente jakka for å gå hjem. Dette er en trist utvikling.

Det var natt til lørdag at den 18 år gamle kvinnen ble dratt inn på et handikapptoalett på «Martin's Rockecafe» og voldtatt av en ukjent gjerningsmann. Politiet har gått ut med beskrivelser av mannen, som skal være mørk i huden, og av ikke-norsk etnisitet. Politiet mener også at han kan ha hatt medhjelpere som har holdt døren til toalettet lukket fra utsiden.

Rev klærne i filler

I følge Lærums klient hadde ikke hun møtt sin overgriper tidligere på kvelden.

- Hun forsøkte å komme seg ut av toalettet, men klarte det ikke. Det var heller ingen som hørte ropene hennes på grunn av den høye musikken. Selv mener min klient at voldtekten tok rundt 10 minutter. Gjerningsmannen skal ikke ha sagt mye mens det pågikk, men rev deler av klærne hennes i filler. Klienten min var ikke beruset og husker godt hva som skjedde, forklarer Lærum.

At hun husker godt kan være en positiv ting, tror bistandsadvokaten.

- Det er vanlig at det er lettere å bearbeide hendelsen når du husker godt. Da vet offeret som oftest at de ikke kan klandre seg selv. Noe som er fort gjort dersom du har vært beruset, og ikke husker alt som har skjedd i løpet av kvelden, mener advokaten, som har rundt 20 sedelighetssaker hvert år.

Ingen nye spor

Politiet har ikke fått noen nye spor i saken etter at de gikk ut med en

beskrivelse av gjerningsmannen.

- Nei, det har ikke meldt seg noen nye vitner etter dette, forteller politioverbetjent Bjørn Teigen ved Romerike politidistrikt til VG Nett.

Politiet avventer nå svar på rutinemessige DNA-prøver som ble tatt på stedet. De går også gjennom videoer de har samlet inn fra minibanker og andre steder i området rundt utestedet.

- Vi sjekker om noen personer på disse videoene kan matche beskrivelsen av gjerningsmannen, men vet foreløpig ikke om vi vil finne noe av interesse, sier Teigen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks