Hovedinnhold

PST: Fortsatt alvorlig og uavklart trusselbilde

Politidirektoratet utsetter pressebrief til 17.30

HOVEDSTADEN: Oslo sett fra Ekeberg med Rådhuset, Slottet, Operaen og Bjørvika i bakgrunnen. PST avgrenser ikke til hvor i Norge terrortrusselen er, men den skal være noe redusert.
HOVEDSTADEN: Oslo sett fra Ekeberg med Rådhuset, Slottet, Operaen og Bjørvika i bakgrunnen. PST avgrenser ikke til hvor i Norge terrortrusselen er, men den skal være noe redusert. Foto: NTB Scanpix
Sikkerhetstjenesten jobber for fullt med et stort materiale av informasjon og tips.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det er ingen endringer i trusselbildet, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG mandag formiddag. PST-sjefen opplyste søndag at terrortrusselen er noe redusert, men at situasjonen fortsatt er alvorlig og uavklart.

Etterforskningen av den pågående terrortrusselen mot Norge skal ha avdekket identiteten til en gruppe radikale ekstremister som har dratt fra Syria. Dette har VG fått opplyst fra uavhengige kilder.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.
Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Kyrre Lien, VG

- Hvor er de?

- Jeg kan ikke kommentere annet enn at kjernepunktet er å finne de eventuelle aktørene og få verifisert hvem det er. Om det er noen og hvis det er noen, hvor er de, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

Han vil ikke kommentere noe om denne gruppen som PST skal ha avdekket identiteten til. Heller ikke svare på hvor mange det er, alder, statsborgerskap eller tilknytning til Norge.

PST orienterte torsdag om en mulig terrorhandling og at det «antakelig dreier det segom få dager». Nå er situasjonen uavklart og vi må «være forberedt på tiden som kommer».

Stort materiale

Det er uklart om gruppen har til hensikt å gjennomføre et terrorangrep eller om de skal legge til rette for et angrep.

- Tidligere har PST vært mer bastante med tanke på at en terrorgruppe er på vei til Norge. I går gjorde Bjørnland presiseringer, og sier PST er langt fra bastante på at gruppen er på vei mot Norge. Hva er årsaken til dette?

- Det er ingen store endringer siden pressekonferansen i går. Det jobbes for fullt med å verifisere opplysningene vi sitter med. Det er snakk om et veldig stort materiale, blant annet mange tips, sier Bernsen.

Politiet i Oslo har blant annet opprettet en egen tipsgruppe. Beredskapen opprettholdes foreløpig. Blant annet ved at flypassasjerenes identitet blir sjekket av politiet.

- Hvis det kommer ny info i dag som vi mener er riktig å gå ut med så vil vi gjøre det, sier Bernsen i PST.

Info senere i dag

Politidirektoratet (POD) vil ikke uttale seg om beredskapen før en pressebrief klokken 16. Pressekonferansen ble senere utsatt til 17.30, på grunn av flere møter som kolliderer, opplyser POD til VG.

Pressekonferansen vil dreie seg om beredskapsnivået til politiet etter at PST i går gikk ut med at terrortrusselen er noe redusert.

I den årlige trusselvurderingen i mars skrev PST at den største trusselen mot Norge kommer fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet.

VG har intervjuet faren til én av nordmennene som har oppholdt seg i Syria. Han avviser PSTs teori om at syriafarerne utgjør noen terrorfare i Norge.

- Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, sier faren til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks