Hovedinnhold

- Terrorsiktet virket ivrig etter å komme seg ut på Nordsjøen

** Derfor kan Nordsjøen være terrormål
** - Overdrevet fare, mener forsker

FALL I OLJEINVESTERINGER: Den stadig synkende investeringsviljen i oljebransjen kan ramme arbeiderne hardt. Illustrasjonsbilde: Scanpix
FALL I OLJEINVESTERINGER: Den stadig synkende investeringsviljen i oljebransjen kan ramme arbeiderne hardt. Illustrasjonsbilde: Scanpix
(VG Nett) Forsvarets Spesialkommando bekrefter at man jevnlig trener på håndtere terroraksjoner mot de norske oljeinstallasjonene i Nordsjøen.

Denne saken handler om:

FAKTA TERRORSIKTEDE

De tre mennene som er siktet i terrorsaken har forskjellig nasjonal bakgrunn.
  • Siktet nr. 1 er en 39 år gammel uigur (muslimsk minoritet i Kina) med norsk statsborgerskap. Han kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.
  • Siktet nr. 2 er en 37 år gammel irakisk/kurdisk mann. Han kom til Norge i 1999 og fikk innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland.
  • Siktet nr. 3 er en 31 år gammel usbeker som kom til Norge som asylsøker i 2002. Søknaden om asyl ble avslått, men gjennom familiegjenforening har han fått permanent opphold i Norge.
  • Kilde: NTB

Da han møtte opp for å forhøre seg om boreskolen på Nøtterøy i 2007 virket terrorsiktede David Jakobsen svært ivrig. Det bekrefter opplæringssjef Sverre Bautz ved boreskolen overfor VG Nett.

- Han virket interessert og veldig ivrig etter å komme seg ut på Nordsjøen, sier Bautz.

Selv om han skiftet til norsk navn i 2006 brukte mannen sitt gamle navn da han meldte sin interesse for kurset.

Den terrorsiktede usbekeren meldte seg opp til borekurs i 2007, men møtte aldri opp.

- I 2009 fikk vi igjen inn en påmelding, men av uvisse grunner deltok han ikke da heller, sier opplæringslederen.

Terrormål

- Det blir jo bare spekulasjoner å si noe om hvorvidt han ønsket å gjøre skade på en plattform eller om han bare ønsket å jobbe der, men en plattform er jo et åpenbart terrormål, sier Bautz.

Forsvarets Spesialkommando bekrefter at man jevnlig trener på håndtere terroraksjoner mot de norske oljeinstallasjonene i Nordsjøen.

Forsvarssjefens talsperson, oberstløyntnant Bent-Ivan Myhre, legger ikke skjul på at man oppfatter den potensielle terrortrusselen mot norske interesser i Nordsjøen som høyst relevant. Forsvarets Spesialkommando (FSK) ble i 1982 opprettet utelukkende for å beskytte norske olje- og gassinstallasjoner på land og offshore.

- Maritime oppdrag og beskyttelse av norske interesser i Nordsjøen er like relevant for FSK i dag, som da avdelingen ble opprettet, sier Myhre til VG Nett.

BAKGRUNN:Tre tatt for terrorplanlegging i Norge

- Norge drepte våre brødre

Å forberede seg på slike scenarier står derfor svært sentralt i FSKs arbeid.

- Vi kan bekrefte at FSK trener jevnlig på å håndtere eventuelle terroraksjoner som er rettet mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Denne treningen gjennomføres under svært krevende og realistiske forhold, sier Myhre.

Tidligere i dag kunne VG Nett avsløre at en av de tre som er siktet for terrorplanlegging i Norge, meldte seg på borekurs i 2007. Al-Qaida har flere ganger nevnt Norge og norske interesser som potensielle terrormål. I 2003 oppfordret al-Qaida-toppen Ayman Al-Zawahiri muslimer over hele verden til å angripe de kommersielle interessene til flere land, deriblant Norge. Han oppga to begrunnelser for dette - at Norge hadde «drept våre brødre i Irak» og «de utnytter våre ressurser» - noe som Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i en rapport fra 2004 antar henviste til olje.

TETT PÅ NETT:Terrorekspert svarte leserne - se svarene her!

Etter invasjonen av Afghanistan har det tidligere blitt funnet dokumenter i ulike treningsleirer som viser hvordan man kan angripe ulike oljemål, og det har blitt gjennomført flere aksjoner mot oljemål i Saudi-Arabia og Jemen. Sabotasjer har også funnet sted. Norske oljeselskaper har bare i liten grad vært involvert i oljeutvinning i den muslimske verden, og forekomstene er ikke en del av den «arabiske arven», noe som skulle tilsi tilsvarende lav trussel.

- OVERDREVET: Terrorekspert John Kristen Skogen mener norske mål på land er langt mer utsatte for terrorister dersom de først slår til mot Norge, enn oljerigger i Nordsjøen. Foto: Nupi
- OVERDREVET: Terrorekspert John Kristen Skogen mener norske mål på land er langt mer utsatte for terrorister dersom de først slår til mot Norge, enn oljerigger i Nordsjøen. Foto: Nupi

Men ifølge FFI-rapporten kunne et anslag mot Norge som en av verdens største oljeeksportører fått store konsekvenser for oljeprisen, som igjen ville påvirket internasjonal økonomi. Rapporten ble riktignok skrevet før finanskrisen i 2008. Andre vanlige motiver for anslag mot oljeindustrien er ifølge rapporten motstand mot regjeringen og det politiske styresettet i et land, mot utenlandske selskaper og økonomisk vinning gjennom utpressing og liknende.

ELISABETH SKARSBØ MOEN BLOGGER:- Det er grunn til å bli bekymret

- Overdrevet fare

Denne opposisjonen har tidligere vært fremtredende i mange av de utenlandske satsningsområdene for norsk petroluemsvirksomhet, som for eksempel Angola, Aserbajdsjan og Nigeria. Dermed kan Norge tillegges å støtte oppom det eksisterende regimet, og indirekte provosere, heter det i rapporten.

Likevel understreker rapporten at norske interesser ikke har vært utsatt for anslag, og at angrep mot oljeinstallasjoner generelt sett er ekstremt sjeldne. Seniorforsker og koordinator for konsortiet for forskning om terrorisme ved NUPI, John Kristen Skogan, mener frykten for terrorangrep mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen er betydelig overdrevet.

- Angrep mot norske boreplattformer i Nordsjøen tror jeg ikke er så veldig sannsynlig. Jeg sier ikke at det ikke er risiko for det, men jeg mener at faren er betydelig overdrevet, sier Skogan til VG Nett.

LES OGSÅ:Terrorsiktede lurt på apoteket

Det skyldes ifølge forskeren enkelt og greit at slike angrep er utrolig omfattende å gjennomføre. Det er mye lettere og langt mer effektivt, sett med terroristenes øyne, å ramme symboltunge, sivile mål på land.

- Uten at jeg vil nevne hvilke, så er det mange mål i Norge som ville hatt stor følelsesmessig betydning om man angrep dem og vekke større oppsikt. Det er vanskelig å ramme en borerigg - man skal jo komme seg ut der, få plassert seg nærme, sette ut sprengladninger og eventuelt komme seg opp på plattformen. På land er det jo bare å kjøre bort en bil og ramme vel så sterkt. Dessuten måtte terroristene angrepet flere plattformer om de skulle rammet Norge som nasjon, ikke bare et enkelt selskap, sier han.

- Han hadde ikke fått jobb hos oss

- Det betyr jo ikke at det ikke fins grupper som jobber for å finne ut hvordan dette gjøres best mulig, og det er jo klart at det ville vekket oppsikt. Men jeg tror altså at faren er overdrevet og at andre mål ville vært mer aktuelt.

FORSVARER:- De tre møttes i Norge

Heller ikke oljeindustrien gir uttrykk for skjelving i buksene etter siste dagers avsløringer.

- Jeg har ikke noe inntrykk av at oljeplattformer er noe terrormål som arbeidsplass, men jeg vet at man tenker at det kan være et terrormål, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Lnadsforening (OLF) til VG nett.

Hun blir heller ikke bekymret når hun får høre at en av de terrormistenkte meldte seg opp til borekurs.

- Han ville for det første neppe fått jobb og ville aldri klart å ta med seg noe ut på en plattform. Du skal ha ganske mye erfaring for å få jobb i oljeindustrien; det er veldig mange som kvalifiserer seg til å få jobb der, men det er utrolig få som faktisk får det, sier hun til VG Nett.

Brækken legger til at de også har svært streng sikkerhetskontroll.

TAXISJÅFØREN SOM STARTET ALT:- Han tystet om norsk terrorcelle

- Oljeindustrien er nok per i dag en av de sikreste arbeidsplassene som fins. Når du skal ut på en slik plattform, blir du veid og kroppsvisitert, mye mer enn når du skal ta fly, på grunn av helse, miljø og sikkerhet. Vi har de høyeste standardene i verden når det gjelder det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks